Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Terugblik Lourdesreis bisschop Smeets

De ernstig zieke bisschop Harrie Smeets bracht van 10 tot en met 13 september 2021 een bezoek aan de Mariabedevaartplaats Lourdes in Frankrijk. Directe aanleiding hiervoor was het 100-jarig bestaan van de ‘Limburgse Bedevaart’, die nu onderdeel uitmaakt van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht. Door de ziekte van de bisschop werd het voor hem ook een persoonlijke pelgrimstocht.

De bisschop vertrok samen met zijn familie en enkele goede vrienden op vrijdag 10 september met een aangepaste touringcar vanuit Roermond naar Zuid-Frankrijk. De bus reed de hele nacht door en zaterdagochtend kwam het gezelschap aan in Lourdes.

Een van de hoogtepunten tijdens het bezoek aan Lourdes was een eucharistieviering in de grot waar Maria in 1858 verscheen. De viering werd door KRO-NCRV live op televisie uitgezonden. Hoofdcelebrant was hulpbisschop Herman Woorts van Utrecht, die binnen de Nederlandse bedevaartorganisaties referent is voor het werkveld bedevaarten. Mgr. Smeets concelebreerde vanuit zijn rolstoel en las ook een kort stukje van het eucharistisch gebed voor. Verder waren bij deze viering enkele priesters aanwezig die nauw met de bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim verbonden zijn of de bisschop tijdens zijn reis naar Lourdes begeleidde.

Daarnaast nam de bisschop ook deel aan de ziekenzegening en de lichtprocessie die dagelijks in het heiligdom Lourdes worden gehouden. In een kort reactie zei Mgr. Smeets zich in Lourdes bewust te zijn van de broosheid van het menselijke bestaan. Maandag 13 september vertrok het gezelschap weer met de zorgbus terug naar huis.