Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Geloofsgesprek met nieuwe bisschop

Komende zondag (21 oktober) is de nieuwe bisschop van Roermond te gast in het landelijke televisieprogramma Geloofsgesprek van de KRO. Journalist Leo Fijen praat dan met de bisschop over zijn benoeming en zijn plannen voor de toekomst. Aansluitend is de regulieure eucharistieviering te zien vanuit de Sacramentsbasiliek in Meerssen.

Het interview werd opgenomen op het Munsterplein in het centrum van de bisschopsstad, midden tussen het winkelende publiek, op de dag dat de benoeming van Smeets bekend werd gemaakt. Het gesprek gaat onder meer over de wapenspreuk die de nieuwe bisschop als zijn motto gekozen heeft: 'In Gods naam mensen liefhebben'.

Het Geloofsgesprek wordt om 10.15 uur uitgezonden op NPO 2. Aansluitend is de regulieure eucharistieviering te zien vanuit de Sacramentsbasiliek in Meerssen. Na de uitzending is het interview terug te zien op de website: KRO/Katholiek

Wijdingsdatum
De wijdingsdatum van de nieuwe bisschop is inmiddels definitief. Die is zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dit is toevallig ook de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond. 

De datum was bij de presentatie vorige week nog niet helemaal zeker, omdat Mgr. Smeets graag gezien zou hebben dat kardinaal Wim Eijk, als aartsbisschop, de wijding zou verrichten. Deze zou dat ook heel graag willen doen, maar is in verband met een geplande operatie daartoe niet in de gelegenheid. “De kardinaal heeft me op het hart gedrukt dat hij het heel jammer vindt, maar dat het helaas niet anders gaat,” aldus Mgr. Smeets. Hij zal nu de bisschopswijding ontvangen uit handen van Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. De andere wijdende bisschoppen zijn emeritus-bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong.

De voorbereidingen voor de wijdingsplechtigheid zijn inmiddels begonnen. In de loop van de komende weken komt er meer duidelijkheid over de inhoud daarvan. Begin november zullen de uitnodigingen worden verstuurd.