Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Kerstboodschap

Wie wel eens een opvoering van een kerstspel heeft meegemaakt, komt erachter dat de geboorte van Jezus nogal als een aangelegenheid van mannen wordt voorgesteld. Want wat voor personen komen in zo’n stuk doorgaans voor? Een heraut met het bevel van keizer Augustus, Jozef, uiteraard, en verder een herbergier die roept dat er geen plaats is, een stel herders die niet weten wat hun overkomt, drie koningen die dat evenmin meteen doorhebben en de vileine koning Herodes. Allemaal mannen. 

Een vrouwelijke heraut, herbergiersters, herderinnen, laat staan koninginnen, zijn in geen velden of wegen te bekennen. Een mannenverhaal. Eigenlijk komt er in het hele kerstverhaal, ook zoals we dat uit de bijbel kennen, maar één vrouw voor en dat is Maria.

Maar Maria neemt dan ook wel een heel bijzondere plek in: haar verwachting van de Verlosser, haar betrokkenheid in het kerstverhaal, begon al maanden eerder. Negen maanden, om precies te zijn. Zij leefde al in de verwachting, toen de mannen nog nergens een idee van hadden. Veel mannen dus en maar één vrouw. Maar die staat dan wel in het hart van het verhaal. En dat is van groot belang: God wilde dat zijn Zoon uit een vrouw geboren zou worden: de liefde van een menselijke moeder heeft hij niet te min geacht om zijn Zoon volledig aan toe te vertrouwen. 

Zoals Maria in de Advent leeft, de tijd van verwachting, zo worden wij geroepen om Christus te verwachten: worden wij geroepen om Hem mens te laten worden in ons leven. Uit onze onvolkomen mensheid wordt de liefde van God geboren zodat ze deze wereld kan genezen, kan vervullen, vol van genade kan laten zijn. 

In het besef dat menselijke liefde in Gods ogen zo voornaam was, wens ik u allen dan ook een Zalig Kerstfeest: het feest van Gods liefde die in ons mens wil worden en ons daardoor steeds meer de mens laat worden die geschapen is naar zijn beeld en gelijkenis. Naar het voorbeeld van Maria.
Nee, er zijn niet zoveel vrouwen in het kerstverhaal, maar wel juist die éne die de Verlosser van de wereld in haar schoot en in haar armen droeg, als een geschenk aan onze wereld.

+ Harrie Smeets,
bisschop van Roermond