Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Kerststallencongres in Aken

De kersttijd mag na komend weekeinde dan officieel voorbij zijn, dat maakt de echte liefhebbers van kerststallen niets uit. Komende week vindt in Aken het ‘Weltkrippenkongress’ plaats. Dat is een grote internationale bijeenkomst van verzamelaars van kerstgroepen. Van woensdag 15 tot en met zondag 19 januari komen liefhebbers van kerstkribben uit alle delen van de wereld naar keizerstad om elkaar te ontmoeten en informatie over kerststallen uit te wisselen.

Vanuit Aken zijn er ook programmaonderdelen in België en Nederland. De deelnemers aan het congres maken bustochten langs verschillende musea waar kerststallen te zien zijn. Deze exposities zijn uiteraard voor iedereen toegankelijk.

Zo is er in museum ‘Sjoen Limburg’ in het voormalige Ursulinenklooster in Maastricht een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerststal in Nederland. Er zijn typisch Limburgse kerstgroepen te zien van onder meer Tegels en Beesels keramiek en zeefdrukken van Limburgse kunstenaars. Deze expositie is ook na het congres tot 1 maart te bezoeken.

Dat geldt ook voor zo’n honderd zelfgemaakte kerstgroepen in museum ‘De Schat van Simpelveld’. Deze kerststallen zijn gemaakt door leden van de vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’. De groepen zijn van verschillende materialen gemaakt: van klompen, haak- en houtsnijwerk tot keramiek en zelfs een beschilderde melkbus. Het museum toont ook de wassen kerstgroepen die door de zusters van Simpelveld zijn gemaakt en liturgische kleding met mooi borduurwerk rond het Kerstthema. Ook deze expositie is tot 1 maart te zien.

Tijdens het congres is in Klooster Wittem ook de expositie ‘De Kerststal verbindt’ nog eens te zien. Deze was daar ook al tussen 8 en 29 december te zien.

Meer informatie het congres

Meer informatie over de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep