Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Landelijke Roepingenweek 2021

Voor het derde jaar op rij organiseert de Rooms-katholieke Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Van zondag 7 tot en met zaterdag 13 november zijn er in elk bisdom en bij verschillende religieuze gemeenschappen activiteiten of vieringen, waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat.

Doel van deze speciale week is het fundamentele belang van bijzondere roepingen voor de Kerk te benadrukken. Dat gebeurt jaarlijks op Roepingenzondag in het voorjaar. Rond 7 november – het feest van Sint-Willibrord, wordt sinds een paar jaar een week lang op een andere manier stil gesteaan bij religieuze roepingen.

“Voor de toekomst van de Kerk in ons land is het van groot belang dat we aandacht blijven houden voor de roeping tot het priesterschap, het permanent diaconaat en het religieuze leven,” zegt rector Patrick Kuipers van de Utrechtse priesteropleiding Ariënsinstituut, die ook voorzitter is van het Roepingenoverleg van de gezamenlijke Nederlandse bisdommen en de religieuzen. Kuipers hoopt dat parochiegemeenschappen in de vieringen tijdens de Roepingenweek aandacht willen schenken aan de noodzaak van het gebed om roepingen. “Roepingen zijn noodzakelijk en die moeten uit de eigen gemeenschap voortkomen,” zegt hij. “Daar zal dus aandacht en energie van de geloofsgemeenschap in moeten gaan zitten. Parochies berusten nu vaak in het priestertekort, terwijl een vitale geloofsgemeenschap prioriteit legt bij het bevorderen van roepingen. Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven.”

Bisdom Roermond
In het bisdom Roermond wordt komende week elke dag een nieuwe video gepubliceerd, waarin priesters en priesterstudente, diakens en religieuzen vertellen over hun roeping. Ook is er gelegenheid voor mannen die geïnteresseerd zijn in de priesteropleiding om het grootseminarie Rolduc te bezoeken.

Gebedskaart bestellen
In het kader van de ladelijke Roepingenweek is ook eengebedskaart uitgegeven. Op de voorkant is een afbeelding te zien van de heilige Willibrord. Achterop staat een gebed om roepingen. De gebedskaart is te dowloaden. De gebedskaarten zijn ook als gedrukte kaartjes te bestellen.