Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Limburgse paasvieringen op regionale en landelijke tv te zien

Met Pasen zijn er diverse kerkdiensten in Limburg op televisie te volgen. De regionale omroep L1 en RTV Maastricht zenden op Eerste Paasdag om 10.00 uur de pontificale eucharistieviering van Pasen met bisschop Harrie Smeets live uit vanuit de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Een uur later is op NPO2 bij de KRO de paasmis vanuit de Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach te zien.

Vanwege de coronamaatregelen mogen bij alle kerkdiensten maar maximaal dertig kerkgangers aanwezig zijn. Voor gelovige christenen is Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Doordat de vieringen op tv te zien zijn, kan iedereen die dat wil ondanks de beperkende maatregelen toch Pasen vieren.

Bisschop Harrie Smeets viert op paasmorgen de eucharistie in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Tijdens die viering wordt ook het 70-jarig priesterfeest van oud-pastoor Frans Lemmens gevierd, een van de twee oudste priesters van het bisdom Roermond. Deze viering is live te zien bij L1 en de lokale omroep RTV Maastricht.

The Passion
De tv-uitzendingen rond Pasen vanuit Limburg beginnen al eerder in de Goede Week. Op Witte Donderdag is op NPO2 het lifestyleprogramma Binnenste Buiten te zien vanuit het Kruiswegpark in Roermond. Diezelfde avond wordt om 20.30 uur live vanuit Roermond The Passion op NPO1 uitgezonden. In dit muziekspektakel wordt het lijdensverhaal van Christus aan de hand van eigentijdse muziek verteld tegen het decor van de Munsterkerk in Roermond. The Passion zou vorig jaar al vanuit Roermond worden uitgezonden, maar dat ging vanwege de coronamaatregelen niet door. Dit jaar gaat de uitzending wel door, maar zonder publiek. Op zaterdag 3 april wordt The Passion om 22.00 uur herhaald op NPO3. 

Op paaszaterdag wordt om 23.15 uur op NPO2 de paaswake door de KRO uitgezonden vanuit de Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach. Tijdens deze viering wordt het nieuwe vuur ontstoken en het doopwater gezegend. Voorganger is pastoor Harry Notermans. De volgende ochtend is om 11.00 uur de paasmis vanuit dezelfde kerk te zien, met aansluitend de zegen ‘urbi et orbi’ van paus Franciscus vanuit Rome. Op Tweede Paasdag besteedt het programma Kruispunt op NPO2 om 22.40 aandacht aan Roermond met een reportage over de hoofdrolspelers van The Passion.

Bisschoppen
In de loop van de Goede Week geven de Nederlandse bisschoppen op de website vierpasen.nl persoonlijk uitleg bij de verschillende belangrijke momenten van de Goede Week en Pasen. Elke bisschop licht in een korte video één aspect van de dagen en vieringen in de Goede Week toe. Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond vertelt over ‘Stille Zaterdag’ en bisschop Harrie Smeets heeft een video opgenomen over de verrijzenis met Pasen.

 

Programmaoverzicht

Zondag 28 maart (Palmzondag)
Vandaag start de serie video’s van de bisschoppen over de Goede Week op www.vierpasen.nl.

Donderdag 1 april (Witte Donderdag)
18.50 uur, NPO2: Binnenste Buiten vanuit het Kruiswegpark in Roermond
20.30 uur, NPO1: The Passion vanaf het Munsterplein in Roermond

Zaterdag 3 april (Paaszaterdag)
22.00 uur, NPO3: Herhaling The Passion
23.15 uur, NPO2: Paaswake vanuit Landgraaf

Zondag 4 april (Pasen)
10.00 uur, L1/RTVM: Paasviering met bisschop Harrie Smeets vanuit Sint-Servaasbasiliek
11.00 uur, NPO2: Paasviering vanuit Landgraaf-Waubach

Maandag 5 april (2e Paasdag)
22.40 uur, NPO2: Kruispunt over The Passion

 

Foto: Kerkfotografie.nl