Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Martinusbasiliek Venlo officieel geproclameerd

Er werd zondag van verschillende kanten aan gerefereerd dat ambtelijke molens soms langzaam draaien. Ook in de kerk. Zo kon het gebeuren dat de eerste aanvraag om van de Martinuskerk in Venlo een basiliek te maken al in 1993 werd ingediend. Het duurde uiteindelijk tot 28 april van dit jaar, voordat de titel officieel kon worden geproclameerd. 

Dit gebeurde zondagmorgen onder grote belangstelling tijdens een pontificale eucharistieviering in de nieuwbenoemde basiliek. In zijn preek legde bisschop Harrie Smeets een link tussen de zeven kerken uit de eerste eeuw van onze jaartelling en de zeven basilieken die het bisdom Roermond sinds vandaag telt. Hij verwees ook naar de kapel van Genooi als de eigenlijke devotieplek in Venlo. 

Vervolgens las de bisschop de bul voor, waarmee paus Franciscus de titel basilica minor aan de Martinuskerk heeft toegekend. Op dat moment werden ook het conopeum (parasol) en het tintinnabulum (zilveren belletje) de kerk binnengedragen. Dit zijn de officiële eretekenen van een basiliek. Tevens werd het wapen gepresenteerd dat de basiliek voortaan mag voeren. 

Foto's:  Bekijk uitgebreide fotoreportage

Lees ook: Martinuskerk wordt zondag officieel basiliek