Social Media

Parochiebladenservice september en oktober 2025

Geplaatst op: 07-07-2025

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de berichten als platte tekst
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)


 

Rozenhoedje

Een paternoster (rozenkrans)
in je handen nemen,
is binnentreden
in een stille ruimte.
Langs het meditatief herhalen
van steeds dezelfde woorden
komt de rust
en een groot vertrouwen.
Langs de glorieuze,
de blijde, de droeve geheimen
en de geheimen van het licht
worden ook de mooie, de vreugdevolle
en de moeilijke momenten
uit ons leven
aan elkaar gesnoerd
tot een samenhangend verhaal,
zien wij de zin
en worden zij tot zegen.
‘Paternosteren’, zoals de Vlamingen zeggen,
is bidden aan de hand van Maria.

Tekst naar: Manu Verhulst
Uit: Neem en Lees, Halewijn 2012

 


Tien jaar Laudato Si’: Vrede met de schepping

Het is tien jaar geleden dat paus Franciscus zijn bekendste encycliek Laudato Si’ publiceerde. Hierin vraagt de afgelopen voorjaar overleden paus aandacht voor de schepping als ‘ons gezamenlijk huis’. Er is maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. Het belang van deze encycliek is de afgelopen tien jaar alleen maar groter geworden.

Vanaf maandag 1 september (Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping) tot en met zaterdag 4 september (feestdag Sint-Franciscus) wordt in de katholieke kerk de ‘Periode van de schepping’ gehouden. Ook in onze parochie(federatie) staan we stil bij het belang van een goede omgang met de schepping en wat wij daar als gelovigen aan kunnen bijdragen.

Het wereldwijde thema van de periode van de schepping is dit jaar ‘Vrede met de schepping’. Dit is geïnspireerd op de Bijbeltekst Jesaja 32: ‘Wanneer er recht wordt gedaan en Gods geest wordt uitgestort, bloeit het land op en zullen we leven in een tuin van vrede.’ Een hoopvolle boodschap in een tijd dat land onvruchtbaar wordt en op veel plekken oorlog is.

In onze parochie(federatie) staan we stil bij de periode van de schepping op de volgende wijze [… aanvullen met lokale informatie...]

 


800 jaar Zonnelied van Sint-Franciscus

Precies achthonderd jaar geleden schreef Sint-Francicus zijn bekende Zonnelied. Tien jaar geleden gebruikte paus Franciscus die tekst als basis voor zijn encycliek Laudato Si’. De woorden Laudato si’ (Wees geprezen) komen uit het Zonnelied, of zoals het officieel heet: ‘De lofzang van de schepselen’.

Het Zonnelied inspireert na acht eeuwen nog steeds tot een eerbiedige, broederlijke en zusterlijke manier van omgaan met de natuur en met alle schepselen. Franciscus van Assisi schreef de tekst in 1225, toen hij ernstig ziek was. De lofzang is een mooi verweven compositie met tien strofes, waarvan de eerste over de Allerhoogste gaat en de laatste over de opdracht van de mens om God te dienen in nederigheid. Daartussen zijn acht strofes die telkens beginnen met ‘Laudato si', mi Signore’: ‘Wees geprezen, mijn Heer’.

De elementen in deze strofes worden afwisselend als broeder en zuster benoemd: we beginnen bij broeder zon en zuster maan en eindigen bij medebroeders en -zusters die vergeven en verdragen en zuster dood. Daartussen in het midden de vier elementen: broeder wind, zuster water, broeder vuur en zuster moeder aarde.

 

Het Zonnelied

Allerhoogste, almachtige, goede Heer,
van U zijn de lof, de roem, de eer en alle zegen.
U alleen, Allerhoogste, komen zij toe
en geen mens is waardig uw naam te noemen.

Wees geprezen, mijn Heer door al uw schepselen,
vooral door mijnheer broeder zon,
die de dag is en door wie Gij ons verlicht.
En hij is mooi en straalt met grote pracht;
van U, Allerhoogste, draagt hij het teken.

Wees geprezen, mijn Heer, door zuster maan en de sterren.     
Aan de hemel hebt Gij ze gevormd, helder en kostbaar en mooi.

Wees geprezen, mijn Heer, door broeder wind                                   
en door de lucht, bewolkt of helder, en ieder jaargetijde,
door wie Gij het leven van uw schepselen onderhoudt.

Wees geprezen, mijn Heer, door zuster water,
die heel nuttig is en nederig, kostbaar en kuis.

Wees geprezen, mijn Heer, door broeder vuur,
door wie Gij voor ons de nacht verlicht;
en hij is mooi en vrolijk, stoer en sterk.

Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster, moeder aarde,
die ons voedt en leidt,
en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten.

Wees geprezen, mijn Heer, door wie omwille van uw liefde
vergiffenis schenken, en ziekte en verdrukking dragen.
Gelukkig wie dat dragen in vrede,
want door U, Allerhoogste, worden zij gekroond.

Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster de lichamelijke dood,
die geen levend mens kan ontvluchten.

Wee hen die in doodzonde sterven;
gelukkig wie zij in uw allerheiligste wil vindt,
want de tweede dood zal hun geen kwaad doen.
Prijs en zegen mijn Heer,
en dank en dien Hem in grote nederigheid.

Franciscus

 


Wie is computerheilige Carlo Acutis?

Door het overlijden van paus Franciscus moest de voor 27 april geplande plechtigheid worden uitgesteld, maar op zondag 7 september wordt Carlo Acutis toch officieel door de nieuwe paus heilig verklaard. Wie was deze bijzondere tiener, die op 15-jarige leeftijd overleed en als eerste heilige afgebeeld wordt in jeans en met een laptop?

Carlo Acutis werd op 3 mei 1991 in Londen geboren in een Italiaanse familie. Niet lang daarna verhuisde het gezin naar Milaan. Daar groeide Carlo op. Hij overleed op 12 oktober 2006 in Monza aan de gevolgen van leukemie. Carlo was een gewone jongere van zijn tijd, die graag met computers werkte. Hij was ook een gelovige jongere, die regelmatig naar de kerk ging en een sterk gevoel had voor rechtvaardigheid. Hij nam het op voor gehandicapte leeftijdsgenoten, wanneer zij op school gepest werden. Ook trok hij zich het lot aan van vrienden met gescheiden ouders.

Het programmeren van computers was zijn grote passie. Ook was hij zeer geïnteresseerd in eucharistische wonderen. Sinds zijn elfde hield hij daar een overzicht van bij. In 2005 ontwierp hij een eigen met een overzicht van eucharistische wonderen, waaronder dat van Meerssen. Met zijn website wilde Carlo moderne media inzetten om het evangelie te verkondigen. Hij schreef op zijn site: "Hoe meer eucharistie we ontvangen, hoe meer we zullen worden zoals Jezus, zodat we op deze aarde een voorproefje van de hemel zullen hebben."

Toen Carlo leukemie kreeg zei hij: "Ik offer al het lijden dat ik zal moeten dragen voor de Heer, voor de paus en de Kerk." Graag had hij nog een pelgrimstocht naar plaatsen van de bekende eucharistische wonderen willen maken, maar zijn verslechterende gezondheidstoestand liet dat niet toe. Als iemand hem vroeg of hij pijn had, zei Carlo: "Er zijn mensen die veel meer lijden dan ik."

Na zijn overlijden op 12 oktober 2006 werd hij volgens zijn eigen wens in Assisi begraven. Daar ligt hij sinds zijn zaligverklaring in 2020 opgebaard in een schrijn, gekleed in een trainingspak. Wereldwijd geldt Carlo Acutis voor veel jonge gelovigen als een rolmodel. Op zondag 7 september zal paus Leo XIV hem heilig verklaren.

KRO-NCRV zonder eerder dit jaar in het programma Kruispunt een reportage over Carlo Acutis uit. Deze is terug te kijken via de link https://npo.nl/start/serie/kruispunt_1/seizoen-37/kruispunt_365/afspelen

 


 

13/14 september Open Monumentendag
Erfgoed en architectuur: Gebouw(d) om te blijven

Halverwege de maand september vindt elk jaar de Open Monumentendag plaats. Dit jaar is dat op zaterdag 13 en zondag 14 september.

In 1975 was er een ‘Europees Jaar van het Architectonisch Erfgoed’. Dit initiatief stimuleerde de zorg voor historische gebouwen in heel Europa, waardoor de basis werd gelegd voor de monumentenzorg zoals we die nu kennen. Precies vijftig jaar later wordt tijdens de Open Monumentendag stilgestaan bij dit bijzondere jubileum en wordt het architectonische erfgoed van Nederland in de schijnwerpers gezet met het thema ‘Erfgoed & Architectuur’.

De slogan ‘Gebouw(d) om te blijven’ benadrukt de waarde van de verscheidenheid aan historische gebouwen die ons land verrijken en nodigt uit om na te denken over de toekomst van dit erfgoed, waaronder ook veel kerken en andere religieuze gebouwen. Architectuur is meer dan bakstenen en beton. Het weerspiegelt onze identiteit, toont de ambities van het verleden en biedt een venster op wat komen gaat. Tijdens de Open Monumentendag is er dit jaar extra aandacht voor architecten en hun meesterwerken, voor bouwstijlen en tijdperken en voor ambacht en vakmanschap.

In onze parochiefederatie werken we ook mee aan Open Monumentendag. […. Aanvullen met lokale informatie over het programma……….]. Alle overige gebouwen die tijdens Open Monumentendag te bezoeken zijn, zijn te vinden op www.openmonumentendag.nl

 


Nieuwe lezingen van Academie Rolduc

Academie Rolduc gaat haar elfde seizoen in. Vanaf oktober is er weer elke maand een lezing op het snijvlak van geloof en samenleving. De lezingenreeks bestaat dit jaar uit acht avonden met inleidingen over uiteenlopende onderwerpen als filosofie, jongeren en geloof, missie, Bijbelwetenschap en geloof en godsdienst in de huidige maatschappij. De lezingen vinden steeds plaats op vrijdagavond in het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Belangstellenden kunnen zich per avond aanmelden of de hele reeks volgen. Het nieuwe seizoen van Academie Rolduc begint op vrijdag 3 oktober om 19.00 uur.

Het volledige programma is (in de loop van deze zomer) te vinden op www.rolduc.nl/academie-rolduc/algemeen/ en op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc

 


Dagbedevaart naar Sint-Gerardus in Wittem

In dit Heilig Jaar en Heiligdomsvaartjaar is er veel aandacht voor bedevaarten. Ook in Limburg kennen we een aantal mooie bedevaartplaatsen. Maastricht natuurlijk, maar ook het heiligdom van Sint-Gerardus in Wittem. In het hart van het Heuvelland wordt de Heilige Gerardus Majella al vele jaren vereerd. Op woensdag 15 oktober organiseert het Huis voor de Pelgrim vanuit Oost-Brabant en Limburg een dagbedevaart naar Sint-Gerardus. Bij aankomst is er koffie met vlaai en daarna een eucharistieviering rond Sint-Gerardus in de kloosterkerk. Hoofdcelebrant is bisschop Ron van den Hout.

Aansluitend kan er, op eigen gelegenheid, geluncht worden in een van de horecagelegenheden in de omgeving van Klooster Wittem of het eigen meegenomen lunchpakket worden genuttigd. ’s Middags is er een mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door het klooster of een wandeling in de omgeving maken. Tussendoor is er alle tijd om een kaars aan te steken bij Sint-Gerardus of in de speciale kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Deelname aan de bedevaart kost € 49,50. Dit is inclusief busvervoer vanaf verschillende opstapplekken in Oost-Brabant en Limburg, koffie met Limburgse vlaai bij aankomst, eucharistieviering en een rondleiding door Klooster Wittem. Er zijn twee busroutes met opstapplaatsen in Helmond, Weert, Echt en Boxmeer, Venray, Echt. Vanaf Echt volgen de bussen dezelfde route naar Wittem.

Voor meer info en aanmelding: www.huisvoordepelgrim.nl/reisaanbod/wittem

 


Missio Wereldmissiemaand 2025: Myanmar
Missionarissen van Hoop

Op 19 oktober is het Missiezondag. Missio brengt dit jaar de katholieke kerk in Myanmar voor het voetlicht. De bevolking van dit Zuidoost-Aziatische land gaat al vele jaren gebukt onder een bloedige burgeroorlog. Eind maart van dit jaar werd het land getroffen door een verwoestende aardbeving.

Op de vlucht
Na een lange tijd van militaire dictatuur waren er sinds 2010 hoopvolle democratiseringsprocessen op gang gekomen, die in 2021 door een nieuwe militaire coup teniet werden gedaan. Sindsdien woedt er een bloedige burgeroorlog tussen het regeringsleger en een breed verbond van gewapende verzetsgroepen. De humanitaire en economische situatie is rampzalig. Er zijn ongeveer drie miljoen vluchtelingen in eigen land. Ook vluchten duizenden mensen de grens over naar Thailand.

Campagne
In de campagne van Wereldmissiemaand laat Missio zien dat de kerk de mensen niet in de steek laat. Talrijke kerkelijke medewerkers moesten zelf vluchten uit oorlogsgebieden, zoals de bisschop van Loikaw, Celso Ba Shwe. Veel kerkelijke medewerkers zorgen in vluchtelingenkampen voor levensmiddelen en medicijnen, en voor onderwijs aan de kinderen en jongeren. Maar zeker zo belangrijk: door met de vluchtelingen te praten en te bidden geven ze hun moed en hoop.

MISSIO ondersteunt de Missionarissen van Hoop in Myanmar. Help mee! Geef aan Missio Pauselijke Missiewerken in de collecte op Missiezondag 19 oktober of stort uw bijdrage op NL65 INGB 0000 0015 66, t.n.v. Missio Wereldmissiemaand in ’s-Hertogenbosch. Meer informatie: www.missio.nl

 


Diakenwijding Franco Escobar op 25 oktober

Op de laatste zaterdag van oktober vindt in ons bisdom traditioneel de wijding van nieuwe diakens plaats. Dit jaar is er één kadindaat: Franco Escobar Alvarez. Hij wordt transeunt-diaken. Dat wil zeggen dat de diakenwijding voor hem een tussenstap is op weg naar de priesterwijding, die voor volgend jaar 30 mei gepland staat.

Franco Escobar Alvarez (1995) komt uit Paraguay. Hij is lid van de beweging van de Neocatechumenale Weg. De afgelopen jaren woonde hij in het grootseminarie van zijn gemeenschap in Cadier en Keer. Tegelijkertijd volgde hij de priesteropleiding aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Na zijn diakenwijding gaat Escobar aan de slag in de parochiefederatie Roermond-Noordoost.

De diakenwijding vindt plaats op zaterdag 25 oktober om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Belangstellenden zijn van harte welkom.

 


Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters

Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via of bel 06-53841867. Meer info: www.paredis.nl

 


Word abonnee van het magazine De Sleutel

Zoekt u een mooi en kleurrijk magazine waarmee op de hoogte blijft van het kerkelijk leven in Limburg? Neem dan een abonnement op het bisdomblad De Sleutel. Het magazine verschijnt vier keer jaar en met verhalen, reportages, achtergronden en mooie foto’s over geloof en leven. Een abonnement op het kwartaalblad €29 per jaar. Abonnees van De Sleutel ontvangen ook gratis elke week de digitale nieuwsbrief van het bisdom in hun mailbox. Wie nu abonnee wordt, krijgt bovendien mooi welkomstcadeautje. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel.

Lees ook