Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Parochiebladenservice mei en juni 2020

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per ditigaal toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail  

Download hier de WORD-versie van de berichten
 75 Jaar vrijheid

Op 4 mei herdenken
we de slachtoffers
van de Tweede Wereldoorlog.

Op 5 mei vieren we
de Bevrijding.

Dit jaar mogen we
heel speciaal dankbaar zijn
dat we al 75 jaar
in vrijheid mogen leven.

Laten we God
daarvoor danken
en bidden dat wij
onze vrijheid
op een goede manier
invullen:

met zorg en aandacht
voor onze naasten,
dichtbij en veraf.

Zo laten we zien
die vrijheid waard te zijn
en dat alle mensen
kinderen van dezelfde Vader zijn.Je komt als geroepen

Je komt als geroepen. Ja, jij daar! Ik weet dat je misschien andere plannen hebt. Maar God heeft je nodig voor de mensen van Zijn Kerk. Jij bent de geknipte persoon om Zijn boodschap uit te dragen. Hij weet ook wel dat je niet alles kunt, maar je hebt talenten die goed van pas komen.  Goed dat je er bent, want je komt als geroepen!

Op zondag 3 mei viert de Kerk de Wereldgebedsdag voor Roepingen, kortweg Roepingenzondag genaamd. Over de hele wereld wordt dan gebeden voor mensen die zich geroepen mogen voelen voor een taak in de kerk als priester, diaken of religieus. Heb je zelf wel eens gedacht: zou dat iets voor mij zijn? Kom eens langs om te praten, je komt als geroepen!

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond wordt op Roepingenzondag van 13.00 uur tot 16.00 uur een gebedsmiddag gehouden met eucharistische aanbidding, geleid door verschillende religieuze gemeenschappen. De middag wordt om 16.00 uur afgesloten met een versperdienst met bisschop Harrie Smeets. Weet dat je welk om bent, je komt als geroepen!21e Passiespelen Tegelen in première

Deze zomer worden in Tegelen voor de 21e keer de Passiespelen opgevoerd. Op zondag 10 mei is de première van ‘Hem achterna. Een passiespel’, zoals de nieuwste versie heet. Theatermakers Jan-Jaap Janssen en Ineke ter Heege hebben een heel nieuwe tekst geschreven. De regie is net als de vorige twee keer in handen van Cees Rullens. Aan de Passiespelen doen ruim driehonderd acteurs, musici, koorzangers en figuranten mee.

De schrijvers hebben geprobeerd om met de nieuwe versie van de Passiespelen het lijdensverhaal van Jezus toegankelijk te maken voor jong en oud en voor religieuze en niet-religieuze bezoekers. Hoewel het verhaal op zich bekend is, mogen bezoekers een gloednieuwe theatervoorstelling verwachten, die prikkelt en aan wil sluiten bij relevante vraagstukken die vandaag de dag leven. Thema’s zoals de ongelijkheid tussen arm en rijk, vereenzaming, het overal een mening over hebben, het gebrek aan vriendelijkheid en medemenselijkheid en ook het gebrek aan begrip tussen generaties lopen als een rode draad door het verhaal.

De Passiespelen zijn van 10 mei tot en met 13 september elke zondag om 14.30 uur te zien in openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Daarnaast zijn er extra uitvoeringen op Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag en op de zaterdagavonden in de periode van 18 juli t/m 8 augustus. In totaal zijn er 25 uitvoeringen. Er zijn ook voorstellingen met simultaanvertalingen in het Duits en Pools.

Kaarten zijn vanaf € 32,- te koop via www.passiespelen.nl.

[… eventueel toevoegen: vanuit onze parochie gaan we gezamenlijk/met een bus naar de Passiespelen kijken. We kunnen hier door de kaartjes met korting aanbieden. Wilt u meegaan, geef u dan op bij …………lokale informatie invullen………..]Lezing over 75 jaar bevrijding en antisemitisme

Europa herdenkt dit jaar dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de holocaust. Tegelijkertijd steekt het antisemitisme – de anti-Joodse discriminatie – op diverse plekken weer de kop op. Afgelopen jaar werden er alleen al in Nederland 182 gevallen geregistreerd.

Op uitnodiging van de Resonsansgroep Katholieke Kerk en Jodendom houdt Dr. Marc van Berkel uit Nijmegen op 12 mei een lezing over ‘De geschiedenis van het antisemitisme, opkomst van het nationaal socialisme en de Holocaust’. Van Berkel is historicus en gespecialiseerd in dit onderwerp.

De lezing wordt gehouden bij het bisdom aan de Swalmerstraat 100 in Roermond. Aanvang: 14.00 uur. De entree is gratis. In verband met de organisatie worden deelnemers wel verzocht zich aan te melden via info@bisdom-roermond.nlAcademie Rolduc over Maria in de islam

In de katholieke Kerk neemt Maria een belangrijke plaats in het geloof van veel mensen in.  Minder bekend is dat Maria ook in de islam een bijzondere plaats heeft naast andere heilige vrouwen. Typische katholieke thema’s als de onbevlekte ontvangenis van Maria en de maagdelijke geboorte van Jezus spelen ook in de islam een grote rol. Maar ook de reinheid van Maria en het feit dat ze omwille van haar zoon veel geleden heeft, is voor moslims van belang.

In de Mariamaand mei gaat Academie Rolduc over de  rol van Maria in de islam. Godsdienstwetenschapper Dr. Erika Helene Etminan vertelt op vrijdag 15 mei over Maryam, zoals Maria in de islam wordt genoemd. Dr. Etminan is gepromoveerd aan de universiteit van Nijmegen en docente wereldreligies aan Theologisch Instituut Rolduc.

Academie Rolduc is een lezingenreeks van Grootseminarie en Theologisch Instituut Rolduc. Elke maand is er een andere spreker over een religieus of maatschappelijk thema. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing begint om 19.00 uur. Aanmelden vooraf is gewenst via academie.rolduc@gmail.com.  Bekijk het volledig jaarprogramma op: www.bisdom-roermond.nl/academierolducRelieken heilige Bernadette komen naar Limburg

De relieken van de heilige Bernadette Soubirous maken een rondgang door Nederland. In de week van 18 tot en met 22 mei doen ze ook Limburg aan. Haar relieken gaan in ieder geval naar Tienray, dat bekend staat als Klein-Lourdes, en naar Maastricht. Op beide plaatsen is er een programma met vieringen waarbij iedereen van harte welkom is.

Bernadette Soubirous was het meisje dat in 1858 in Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Het stadje groeide daarna uit tot een van de belangrijkste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Een paar jaar na de verschijningen trad Bernadette in het klooster. Ze ging wonen in het klooster van haar congregatie in Nevers. Daar overleed ze op 35-jarige leeftijd. Vanwege haar inzet voor de zieken en de zwakkeren werd Bernadette in 1933 heilig verklaard.

Bernadette ligt in Nevers opgebaard. Ze is daar nog steeds dagelijks te bezoeken. In het kader van haar zalig- en heiligverklaringsproces zijn enkele stukjes van haar lichaam weggenomen. Deze relieken worden doorgaans in Lourdes bewaard. Enkele daarvan maken nu een rondreis  langs diverse landen. Dit jaar is Nederland aan de beurt. Heel veel mensen uit Limburg hebben in de loop van de jaren een bedevaart naar Lourdes of Nevers gemaakt. Het is de eerste keer dat Bernadette nu naar Nederland komt.

Wilt u zelf een keer een bedevaart naar Lourdes en Nevers maken? Dat kan met het Huis voor de Pelgrim uit Maastricht. Kijk voor meer informatie op www.huisvoordepelgrim.nlJe moet het maar weten
Waarom Pasen en Pinksteren eigenlijk toch op één dag vallen

Af en toe hoor je de uitdrukking nog wel eens als iemand vraagt wanneer er iets gaat gebeuren dat bijna onmogelijk is. “Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen,” luidt dan het antwoord. “Nooit dus,” wordt daarmee bedoeld. Maar eigenlijk klopt dat niet, want Pasen en Pinksteren hebben alles met elkaar te maken en vallen op een bepaalde manier ook samen.

Het feest van Pasen beperkt  zich niet alleen tot Eerste en Tweede Paasdag. Pasen is zo belangrijk, dat er niet alleen een octaaf van Pasen bestaat (acht dagen om Pasen te vieren), maar zelfs een Paastijd die maar liefst zeven weken ofwel vijftig dagen duurt, tot Pinksteren. Het Paasfeest is dus eigenlijk pas afgelopen met Pinksteren.

Maar er is nog een andere reden waarom je kunt zeggen dat Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Het evangelie van Pinksteren begint met te vertellen dat Jezus op de eerste dag van de week aan zijn leerlingen verscheen. Wie in het Johannesevangelie deze tekst opzoekt, ontdekt dat deze direct na het verhaal van het lege graf op Paasmorgen staat. De evangelist Johannes stapt onmiddellijk over van de ochtend naar de avond van “de eerste dag van de week”. In dezelfde tekst zendt Jezus de leerlingen uit om zijn boodschap aan de hele wereld te gaan verkondigen. Precies wat we met Pinksteren vieren.Academie Rolduc sluit seizoen af met Oosterse Kerken

Het seizoen van de lezingencyclus Academie Rolduc wordt op 5 juni afgesloten met een lezing over de Oosterse Kerken. Leo van Leijsen van de Katholieke Vereniging voor Oecumene vertelt dan over de oosterse variant van het christendom, die heel boeiend en kleurrijk is, maar in onze regio nauwelijks bekendheid heeft.

Van Leijsen gaan in zijn lezing in op het ontstaan van de verschillen tussen oosters en westers christendom en op de belangrijke kenmerken van de oosterse kerken, waaronder de bijzondere liturgie. Ook de oecumene – het gesprek tussen de verschillende christelijke kerken – komt aan bod.  

Academie Rolduc is een lezingenreeks van Grootseminarie en Theologisch Instituut Rolduc. Elke maand is er een andere spreker over een religieus of maatschappelijk thema. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing begint om 19.00 uur. Aanmelden vooraf is gewenst via academie.rolduc@gmail.comPriesterwijding in kathedraal

Op zaterdag 6 juni wordt kapelaan Paweł Żelazny in de kathedraal in Roermond tot priester gewijd. Afgelopen oktober heeft hij de diakenwijding ontvangen. Kapelaan Żelazny komt oorspronkelijk uit Polen. Hij is lid van de gemeenschap van de Neocatechumenale Weg, die een eigen grootseminarie heeft in Cadier en Keer. Ook volgde hij colleges aan Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Sinds zijn diakenwijding is kapelaan Żelazny verbonden aan het parochiecluster Maastricht-Oost. Afgelopen april is kapelaan Taison Titus in zijn thuisbisdom in India tot priester gewijd. Hij werkt in het parochiecluster van Maastricht-West. Bovendien werden in januari Boby en Robin Thomas in India tot priester gewijd. Zij werken respectievelijk in Blerick en in Eijsden e.o. Pastorale opleiding in Limburg

Ben je geïnteresseerd in je geloof en zou je daar wel meer van willen weten? Gewoon, voor je eigen vorming of om als vrijwilliger of misschien wel als pastoraal werker in een parochie, zorgcentrum of op een school aan de slag te gaan? In september start er een nieuw studiejaar aan het Theologisch Instituut Rolduc.

Naast de bekende opleiding tot priester of diaken kent Rolduc ook diverse mogelijkheden voor leken om zich verder in theologie en pastoraat te verdiepen. Het Theologisch Instituut is een weekendopleiding op HBO-niveau, die een volwaardige studie en diverse losse cursussen aanbiedt. Interesse? Meld je aan en ga een praten over de mogelijkheden.

Neem contact op met rector Lambert Hendriks via (045)  5466810 of rector@rolduc.nl. Of kijk op www.rolduc.nl


 

Aanstelling buitengewoon bedienaren heilige communie

Op Sacramentsdag – donderdag 11 juni – vindt weer de jaarlijkse aanstelling van bedienaren van de heilige communie plaats. Dit gebeurt in de Sacramentsbasiliek in Meerssen, waar die avond ook het Sacramentsoctaaf wordt geopend.

Buitengewoon bedienaren zijn leken die een zending van de bisschop krijgen om de communie uit te reiken. Het bisdom organiseert elk jaar een cursus hiervoor, waar jaarlijks enkele tientallen vrijwilligers aan deelnemen. Deze wordt afgesloten met de aanstelling. Dit jaar gebeurt dat door hulpbisschop Everard de Jong. De viering in de basiliek in Meerssen begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.Gezinsbedevaart naar Lourdes

Samen met het hele gezin of de kleinkinderen Lourdes bezoeken. Dat kan tijdens de speciale gezinsbedevaart die dit jaar in de herfstvakantie wordt gehouden. Aan de reis kunnen gezinnen met kinderen, jongeren, maar ook opa’s en oma’s deelnemen.

Alle deelnemers gaan met de bus vanuit Nederland naar Lourdes. Daar wordt een op kinderen en jongeren aangepast programma aangeboden, waarin de boodschap van Lourdes uiteraard wel centraal staat. De reis wordt begeleid door bisschop Gerard de Korte van ’s-Hertogenbosch. Kijk voor aanmelding of meer informatie op www.huisvoordepelgrim.nl


 

Dag van de Kerkmuziek met Leo Fijen

De bisdommen Den Bosch en Roermond organiseren op 27 juni een gezamenlijke ‘Dag van de Kerkmuziek’. In de Sint-Catharinakerk in Eindhoven is er die dag tussen 10.00 en 16.00 uur een doorlopend programma met sprekers en natuurlijk veel muziek. Eén van de gastprekers is KRO-televisiepresentator Leo Fijen. Ook bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en bisschop Harrie Smeets van Roermond zullen het woord voeren.

Het belooft mooie dag te worden voor iedereen die van kerkmuziek houdt. Deelnemen aan de dag kan als toehoorder of als zanger in het projectkoor. Onder professionele en inspirerende leiding wordt deze dag muziek gemaakt. Deelname is gratis, maar een vrije gave wordt op prijs gesteld. Wel graag vooraf aanmelden activiteiten@sgv-roermond.nl