Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop doorkruist landelijk gebied rond Schinnen

Schinnen, Wijnandsrade, Hulsberg, Nuth, Vaesrade, Schimmert, Genhout. Bisschop Harrie Smeets werd op de eerste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat Schinnen meegenomen langs heel wat verschillende kerkdorpen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en rondgeleid. 

Het werkbezoek aan Schinnen is het laatste in de rij kennismakingsbezoeken van Mgr. Smeets met de dertien dekenaten van het bisdom Roermond. Vrijdagochtend werd hij als eerste ontvangen door het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Beekdaelen, waaronder de meeste van bovengenoemde kerkdorpen vallen. De bisschop werd geïnformeerd over het fusieproces van de drie voormalige gemeenten Schinnen, Nuth en Onderbanken, dat veel kenmerken heeft die zich ook bij de clustervorming van parochies voordoen. Ook presenteerde de gemeente trots haar sociale beleid en de plannen om de regio op de kaart te zetten op het gebied van stilte- en bezinningstoerisme.

Vanuit Schinnen ging de bisschop naar Wijnandsrade. Daar werd hij rondgeleid door de kerk, waarvan de eerste vermelding al uit de 13e eeuw stamt. Vervolgens was het niet zo ver naar Hulsberg, waar hij eerst de Missiezusters Oblaten van de Assumptie bezocht en vervolgens het ooit door die zusters gestichte zorgcentrum Panhuys. Het huidige gebouw is pas veertien dagen geleden door de bewoners betrokken en de locatiemanager leidde de bisschop trots rond. 

Rond de pastorie van Nuth maakte de bisschop vervolgens kennis met de vrijwilligers van de Wereldwinkel, die in Nuth al bijna 40 jaar Fair-Tradeproducten aan de man brengen. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van diverse parochiewerkgroepen, waaronder de diaconale projecten Sociale Actie Nuth, Elk kind telt mee en de Poolse parochianen die regelmatig een viering houden in de parochiekerk van Nuth. Ook ontmoette Mgr. Smeets enkele cliënten van dagopvang van de instellingen Mondriaan en Radar, die elkaar wekelijks ontmoeten in de huiskamer van pastoor Jan Geilen om met elkaar te praten. 

Daarna nam deken Jack Honings van Schinnen de bisschop mee naar Vaesrade. Daar liet Mgr. Smeets zich door het kerkbestuur informeren over de plannen om de kerk eventueel geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik, waarbij de helft van het gebouw als kerk in gebruik zou kunnen blijven.

Na een kort bezoek aan het klooster van de paters montfortanen in Schimmert vierde de bisschop samen de paters en diverse andere priesters uit het dekenaat de eucharistie in de Remigiuskerk van Schimmert. De eerste dag van het werkbezoek werd afgesloten in Genhout, waar de Hubertuskerk een belangrijke rol vervult al verzamelplek van religieuze kunst van Limburgse kunstenaars. 

Lees ook

Foto's