Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Kennismakingstocht langs dekenaten afgesloten in Schinnen

Ooit kleine én grote kinderen in een kerk zien spelen met Playmobil? Dat gebeurde zondagmorgen in Schinnen, waar catechiste Desirée van Breugel aan Mgr. Harrie Smeets demonstreerde hoe ze dit speelgoed inzet in de catechese. Het was een van de programmaonderdelen tijdens de laatste dag van het werkbezoek van de bisschop aan het dekenaat.

De derde dag van het werkbezoek aan Schinnen en omgeving begon zondagmorgen met een eucharistieviering in een volle Sint-Dionysiuskerk. Uit alle negen parochies van het cluster, waartoe Schinnen behoort, waren parochianen en vrijwilligers naar de viering gekomen. Deken Jack Honings feliciteerde de bisschop met de eerste verjaardag van zijn bisschopswijding, die vorig jaar op deze dag plaatsvond. 

Na de mis liet catechiste Van Breugel aan belangstellenden zien hoe zij het populaire speelgoed Playmobil inzet in haar catecheselessen. Op een tafel had ze diverse Bijbelverhalen in Playmobil uitgebeeld, zoals de bruiloft in Kana, het laatste avondmaal en Zacheüs in de boom. De aanwezige kinderen konden met een quizz raden om welke verhalen het ging. Heel wat kleine, maar ook grote kinderen, deden een poging om de verhalen te herkennen. 

Vervolgens trokken de bisschop en enkele parochievrijwilligers de wandelschoenen aan om te voet naar het buurdorp Puth te gaan. Het werd letterlijk en figuurlijk een gezegende wandeltocht. In Puth werd de bisschop in de Petrus Canisiuskerk verwelkomd door enkele parochianen met wie hij het middaggebed bad. 

Na de lunch bezocht Mgr. Smeets het laatste parochiecluster van het dekenaat Schinnen, dat van Schinveld, Merkelbeek, Bingelrade, Jabeek en Amstenrade. In het Michielshoeës in Schinveld hadden zich vrijwilligers uit deze parochies verzameld om over hun betrokkenheid bij de kerk te vertellen. Aansluitend woonde de bisschop het laatste deel bij van het adventsconcert van Mannenkoor Oranje in de parochiekerk van Schinveld. Met het gezamenlijk bidden van de vespers werd vervolgens het werkbezoek aan het dekenaat Schinnen afgesloten. 

Daarmee kwam ook een einde aan de kennismakingstocht die bisschop Harrie Smeets afgelopen jaar langs alle dekenaten in het bisdom Roermond heeft gemaakt. Dertien weekenden lang heeft hij, verspreid over het hele jaar, van vrijdagochtend tot zondagavond alle dekenaten bezocht en heel wat mensen gesproken, projecten gezien en kerken bekeken. De bisschop is van plan om komend jaar weer het bisdom in te trekken. Hij heeft zich daarbij als doel gesteld om in elk dekenaat een jongerenproject te bezoeken.  

Lees ook

Foto's