Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Dorpsparochies zoeken naar nieuwe wegen

Met een bezoek aan de vijf parochies van het cluster Tabor heeft bisschop Harrie Smeets zondag zijn werkbezoek aan het dekenaat Thorn afgerond. In de parochies van Heythuysen, Baexem, Kelpen-Oler, Leveroy en Grathem werd hij steeds door enkele vrijwilligers ontvangen die hem informeerden over een specifiek aspect van het parochiële werk. Duidelijk werd daarbij dat de dorpsparochies op zoek zijn naar nieuwe wegen om het kerkelijk leven overeind te houden.

De derde dag van het bezoek aan het dekenaat Thorn begon met een sfeervolle eucharistieviering in de Nicolaaskerk in Heythuysen. Daarbij was niet alleen de nieuwe bisschop aanwezig, maar ook de net aangetreden burgemeester van de gemeente Leudal, mevrouw Désierée Schmalschläger. Zij nam na afloop ook deel aan de brunch die aan vertegenwoordigers van de diverse parochies werd aangeboden. Zij werd op die manier samen met de bisschop bijgepraat over het liturgische leven in het parochiecluster. De bisschop maakte ook kennis met een Syrisch vluchtelingengezin dat actief bij het parochieleven betrokken is. 

Daarmee was het model voor de dag meteen duidelijk. De bisschop bezocht alle vijf de kerken van het cluster. Overal werd hij door vrijwilligers ontvangen die hem informeerden over hun eigen werkterrein. Na het thema liturgie in Heythuysen, kwam in Baexem het onderwerp diaconie aan bod. De parochie heeft daar een eigen voedselbank opgezet, die duidelijk in een behoefte voorziet. Ook waren er vrijwilligers die vertelden over het betrokkenheid bij avondwakes, rouwverwerking en het missiewerk in de vijf parochies. 

In de parochiezaal bij de Lidwinakerk in Kelpen-Oler vertelden de vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van gebouwen en kerkhoeven over hun werkzaamheden. En in de zaal naast de kerk van Leveroy stonden de financiën centraal. De dag werd centraal afgesloten in Grathem, waarna de bisschop naar Haelen vertrok om daar het toneelstuk ‘Vossen van de Spik’ over 75 jaar bevrijding van de huidige gemeente Leudal bij te wonen.

Daarmee kwam een einde aan het driedaags werkbezoek aan het dekenaat Thorn, dat vrijdag begon in het cluster Emmaüs (Thorn en omgeving) en zaterdag verder ging in het cluster Kana (Haelen en omgeving) om zondag de eindigen in het cluster Tabor.  In het weekeinde van 27 tot en met 29 september bezoekt bisschop Smeets het dekenaat Roermond. 

 

Lees ook

 

Foto's