Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek dekenaat Thorn begonnen als ‘thuiswedstrijd’ 

Het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Thorn begon vrijdag 20 september als een soort thuiswedstrijd. In de jaren negentig van de vorig eeuw werkte Mgr. Smeets enkele jaren als kapelaan in dit dekenaat. Hij was zelfs een tijdje plaatsvervangend pastoor van de Jacobusparochie in Hunsel. 

Uitgerekend daar begon het werkbezoek met een eucharistieviering in een volle kerk. Na afloop kreeg de bisschop uitleg over de initiatieven van de parochie om de kerk te promoten als halteplaats op de pelgrimsroute naar Santiago. Nu al komen er zo’n duizend pelgrims per jaar langs. Als het aan de Jacobuswerkgroep ligt worden dat er nog veel meer. Om die pelgrims goed te ontvangen, is de kerk dagelijks open en zijn er onlangs panelen geplaats met informatie over de kerk. Ook zijn er plannen om het plantsoen naast de kerk om te toveren in een Jacobustuin. 

Na zoveel informatie over de pelgrimsroute kon een wandeling over een deel van die route natuurlijk niet uitblijven. De bisschop en een grote groep vrijwilligers en parochianen liep van Hunsel naar Ittervoort. Daar werd even stil gestaan bij de pas gerestaureerde kapel op het kerkhof. Dit blijkt het laatste restant van de 13e-eeuwse parochiekerk te zijn, die in de 19e eeuw werd afgestoten en vervangen voor de huidige kerk aan de overkant van de straat. Van Ittervoort ging het naar Neeritter, waar het middaggebed werd gebeden. Na de lunch werd de bisschop ontvangen in de Isidoruskerk van Haler-Uffelse. Hoewel er al enkele jaren geen eigen pastoor meer is, wordt de parochie door zeer betrokken parochianen overeind gehouden. 

Daelzicht
Het tweede deel van de middag was de bisschop te gast in Heel, waar al meer dan honderd jaar enkele instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevestigd zijn. De bisschop werd ontvangen in Daelzicht, de huidige naam van de vroegere instelling Sint Joseph. Een beeld van eerbiedwaardige Mgr. Savelberg in de voorgevel, herinnert nog aan de stichter. Bestuurder Peter Muijen refereerde daar in zijn openingstoespraak nog even aan. De bisschop werd toegezongen door het eigen koor van Daelzicht. De koorleden waren zichtbaar vereerd toen Mgr. Smeets besloot tijdens het laatste lied tussen hen in te gaan staan en spontaan de Limburgse kraker ‘Genee van ’t laeve’ mee te zingen.  

Tijdens een aansluitend gesprek met leden van de pastorale dienst van drie verschillende zorginstellingen bleek dat pastorale zorg zowel in de ouderenzorg als in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zeer wezenlijk is. Ook de betrokkenheid van de priesters uit de regio werd zeer op prijs gesteld.  

De eerste dag van het werkbezoek aan Thorn werd vrijdagavond afgesloten met het bidden van de vespers in de abdijkerk van Thorn. Zaterdag gaat het bezoek verder in andere delen van het dekenaat Thorn.

 

Lees ook

 

Foto's