Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop zondag in L1-progrmama ‘Vrijheid is niet gratis’

Bisschop Harrie Smeets is zondag 26 april een van de gasten in de documentairereeks ‘Vrijheid is niet gratis’ die door L1 wordt uitgezonden. In deze reeks worden in elke aflevering twee Limburgers met een heel verschillende achtergrond gevraagd hoe belangrijk vrijheid voor hen is. Ook worden ze gefilmd op een locatie die met de Tweede Wereldoorlog verbonden is. In de aflevering van zondag gaan bisschop Smeets en fotograaf Henriëtte van Gasteren naar een klooster in Steyl, waar in de oorlog honderden mensen ondergedoken zaten.

De serie ‘Vrijheid is niet gratis’ is gemaakt door journalist en documentairemaker Jos Hoogeveen. In elke aflevering volgt hij praat hij met de gasten afzonderlijk in zijn of haar privé- of werkomgeving. Wat betekent vrijheid voor hen? Hoe beleven ze vrijheid? Hebben ze zich wel eens onvrij gevoeld? Welke waarde kennen ze toe aan vrijheid? Vervolgens ontmoeten de gasten elkaar op een locatie die met de oorlog te maken heeft. Een gids confronteert hen met voorwerpen of verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zij reageren op de verhalen over terreur, geweld en discriminatie. De kijker wordt deelgenoot van hun bijzondere reacties.

Mgr. Smeets en fotografe Van Gasteren ontmoeten in Steyl Maurice Ambaum (auteur) en zuster Mechtilde van de Dienaressen van de Heilige Geest. Zij vertellen over de laatste honderd dagen van de oorlog in de schuilkelders van Steyl. De aflevering is zondag 26 april te zien bij L1 om 15.30 uur, 17.00 uur en 10.00 uur.

Meer weten over de serie bij L1