Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Weer periode van de Schepping van 1 september – 4 oktober

Ieder jaar wordt tussen 1 september en 4 oktober de Periode van de Schepping gehouden. In deze periode wordt in de kerken extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. Voor parochies is er een brochure beschikbaar met suggesties voor liturgie, bezinning en activiteiten. Daarbij staan de zeven stappen van het internationale Laudato si’-platform centraal.

Paus Franciscus
Paus Franciscus schreef enkele jaren geleden de encycliek Laudato Si’ over ‘Ons gemeenschappelijk huis’. De paus vraagt daarin aandacht voor de schepping, voor duurzaamheid en voor een eerlijke verdeling van grondstoffen. Ook riep de paus 1 september uit tot Wereldgebedsdag voor de Schepping. Met deze dag sluit de katholieke kerk aan bij de ‘Dag van gebed voor het milieu’ uit de orthodoxe kerk, die ook op 1 september wordt gevierd en bij de Periode van de Schepping (1 september t/m 4 oktober, de feestdag van Sint-Franciscus) waartoe de Wereldraad van Kerken al in 1997 opriep.

Plant een boom!
Opnieuw doen de Laudato si’ werkgroep en Ecokerk een oproep aan iedereen om in deze periode een Laudato si’ boom te planten. Een vrucht- of fruitboom symboliseert de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren voordat hij vrucht draagt.  Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van onze inspanningen

Laudato si’ werkgroep Nederland
De Laudato si’-werkgroep Nederland is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), die werd ingesteld bij het uitkomen van de pauselijke encycliek over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis in 2015. Voorzitter is Mgr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch en referent voor Kerk en Samenleving.