Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek dekenaat Weert in stijl afgesloten

Het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Weert is zondag 26 mei in stijl afgesloten met een pontificale eucharistieviering in de dekenale kerk. In de 15e-eeuwse Sint-Martinuskerk in het centrum van Weert hadden zich zondagmorgen enkele honderden mensen verzameld om samen met de bisschop de liturgie van de zesde zondag van Pasen te vieren. 

Bij de intocht in de kerk werd de bisschop begeleid door de Venerabele Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1404. Ook de zogeheten Mariadraagster met jonkers en bruidjes waren van de partij. De viering werd muzikaal begeleid door het Groot Sint-Martinuskoor dat voor de gelegenheid flink uitpakte. 

In zijn preek ging Mgr. Smeets in op de ‘erfenis’ die Christus ons nagelaten heeft: de opdracht om de vrede te bewaren en Zijn vrede uit te dragen. De bisschop refereerde daarbij aan vrede in het groot en in het klein. Ook riep hij in het kader van zijn werkbezoek aan het dekenaat Weert de parochies op om in een goede verstandhouding samen te werken en niet koste wat kost vast te houden aan zaken die toch niet vast te houden zijn. 

Na de mis werden de kerkgangers samen met de bisschop verwelkomd in de tuin van het klooster van de zusters Birgittinessen, dat vlak naast de kerk ligt. De zusters hadden voor koffie en andere drankjes gezorgd en veel Weerter parochianen namen de gelegenheid te baat om even persoonlijk kennis te maken met bisschop Smeets. Na lunch met de broedermeesters van de Onze-Lieve-Vrouwebroederschap sprak de bisschop met het kerkbestuur over de kerkelijke ontwikkelingen in Weert en de toekomst van de Martinusparochie. 

Als laatste officiële handeling van het werkbezoek in Weert bezocht de bisschop de Poolse mis, die zondagmiddag in de Odakerk in de wijk Boshoven werd gehouden. Tot verrassing van de vele Poolse kerkgangers betrad de bisschop tegen het einde van de viering de kerk om hun voorganger – kapelaan Marcin Fratczak – te feliciteren met zijn 25-jarig priesterjubileum en alle aanwezigen te zegenen.

Het volgende visitatiebezoek vindt plaats van 28 tot en met 30 juni in het dekenaat Gulpen. 

Foto's

 

Lees ook