Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek Venlo: grote verscheidenheid tussen parochies

Hoe groot de verscheidenheid aan kerkelijk leven in Limburg is, bleek op de tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Venlo. Want Koningsdag of niet, voor een bisschop gaat het werk gewoon door. Dus werd hij zaterdag ontvangen door bestuursleden en vrijwilligers van meer dan tien parochies op totaal verschillende locaties.

De dag begon met een bezoek aan de Michaëlkerk in de wijk ’t Ven in Venlo-Noord. Dit is de jongste kerk van het dekenaat, die pas in 2007 werd gebouwd ter vervanging van een oudere kerk. Hier hadden zich vertegenwoordigers van diverse parochies uit Venlo-stad verzameld om aan bisschop Smeets te vertellen wat hun belangrijkste activiteiten zijn. Enkele opvallende punten daaruit waren de ontwikkeling van eigen catecheseprojecten, het opzetten van een groot aantal diaconale activiteiten en huiskamerprojecten en heel opvallend de ontwikkeling van een plan voor stadstuinen rond een kerk. 

Hoewel de parochiemedewerkers allemaal zeer gedreven zijn, gaven ze ook aan zorgen te hebben over het dalend aantal vrijwilligers en het teruglopend kerkbezoek. “Hoe kunnen we mensen weer enthousiast maken voor het geloof, vroeg een van de vrijwilligers zich hardop af. Waarop Mgr. Smeets gevat antwoordde: “Als ik dat eens wist.” Een ander zorgpunt dat meerdere keren naar voren werd gebracht is dat de parochies vaak vastlopen in bureaucratische procedures. 

Na de lunch bij de zusters Dominicanessen werd bisschop Smeets rondgeleid door de kerken van Arcen, Lomm en Velden. Dit zijn de drie noordelijkste parochies van het dekenaat Venlo. Hier bleek dat het in deze drie dorpsgemeenschappen niet eenvoudig is om de kerk overeind te houden. Kerkbezoek, betrokkenheid bij eerste communie en vormsel of meedoen aan Actie Kerkbalans zijn in deze relatief kleine gemeenschappen punten van grote zorg. 

Als derde locatie stond zaterdag een bezoek aan Tegelen en Belfeld op het programma. Hier zijn vijf voormalige parochies inmiddels opgegaan in een hecht samenwerkingsverband met twee kerkgebouwen. Zowel in Tegelen als Belfeld zag de bisschop zeer levendige parochies, die samen kunnen terugvallen op zo’n driehonderd vrijwilligers en een grote betrokkenheid van parochianen. Dat bleek onder meer uit de goed bezochte eucharistieviering en het gezamenlijk koffiedrinken na afloop van de mis. In Tegelen kreeg de bisschop ook een demonstratie van de nieuwste vorm van kerk-tv en bezocht hij een parochiaan die haar 90e verjaardag vierde en zeer verrast was met het onverwachte bezoek van de bisschop.

Bekijk uitgebreide fotoreportage

Lees ook: Werkbezoek bisschop Smeets aan dekenaat Venlo begonnen