Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek bisschop Smeets aan dekenaat Venlo begonnen

Dit weekeinde brengt Mgr. Harrie Smeets een werkbezoek aan het dekenaat Venlo. Dit is het tweede dekenaal bezoek dat de bisschop aflegt in het kader van zijn kennismakingstocht door het bisdom Roermond.

Het bezoek begon vrijdagochtend met een eucharistieviering in kleine kring in de Sint-Martinuskerk in Venlo. Aansluitend vond in de pastorie een gesprek plaats met vertegenwoordigers van diverse dekenale werkgroepen. Aanwezig waren leden van het dekenaal bestuur, de dekenale koorkring, de gezamenlijke MOV-groepen, het Hulpverleningsfonds en het jongerenwerk. Zij vertelden de bisschop over hun activiteiten en spraken ook hun zorgen uit hoe moeilijk het is om nieuwe vrijwilligers te vinden. 

Pastores
Het tweede gesprek van de ochtend vond plaats met de priesters en diakens van het dekenaat. Door nieuwe benoeminge, ziekte en zelfs overlijden van een van de priesters, zijn er in het dekenaat relatief veel vacatures. Mgr. Smeets gaf aan dat hij zich zeer bewust is van deze problemen en samen met de vicaris-generaal naar oplossingen zoekt. Tijdens de ontmoeting werd verder van gedachten gewisseld over de vraag hoe in deze tijd mensen bij de kerk betrokken te houden. 

Blerick
Vrijdagmiddag stond een bezoek aan het stadsdeel Blerick op het programma. Zeven voormalige parochies zijn nu verenigd in één samenwerkingsverband. Een hecht team van vrijwilligers houdt de parochies overeind, zo bleek uit het gesprek. De aanwezige kerkbestuursleden hadden zich goed op het bezoek van de bisschop voorbereid en legden hem een aantal concrete vragen op het gebied van het onderhoud van gebouwen en financiën voor. 

Beesel-Reuver
De eerste dag van het werkbezoek aan het dekenaat Venlo werd afgesloten met een ontvangst in de parochies van Beesel, Reuver en Offenbeek. In de Gertrudiskerk in Beesel werd de bisschop bijgepraat over de aanstaande renovatie van de kerk en de wens die er leeft om een keramiekcollectie in de kerk te exposeren. Beesel was in het verleden een centrum van religieuze keramische kunst. In het parochiehuis in Reuver hadden zich vervolgens enkele tientallen vrijwilligers uit het hele samenwerkingsverband verzameld om Mgr. Smeets aan de hand van een powerpointpresentatie te laten zien welke activiteiten er zoal in de drie parochies plaatsvinden. Dat bleken er heel wat te zijn. Ook hier werd samen eucharistie gevierd. Zaterdag – Koningsdag – en zondag 28 april bezoekt de bisschop de andere parochies in het dekenaat.

Bekijk uitgebreide fotoreportage