Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Zaterdag ‘unieke’ priesterwijding Paweł Żelazny in besloten kring

Het wordt waarschijnlijk de meest bijzondere priesterwijding uit de geschiedenis van het bisdom Roermond. Als bisschop Harrie Smeets komende zaterdag Paweł Żelazny in de kathedraal in Roermond de handen oplegt om hem tot priester te wijden, zal daar nauwelijks iemand bij aanwezig zijn. Vanwege de beperkende coronamaatregelen vindt de wijding namelijk in besloten kring plaats.

Geen familie, geen parochianen, zelfs bijna geen medestudenten van de priesteropleiding. Alleen de bisschop, de hulpbisschop en enkele anderen die voor de viering van de eucharistie noodzakelijk zijn, zullen zaterdag in de kathedraal aanwezig zijn. En Paweł Żelazny – de uit Polen afkomstige wijdeling – zelf natuurlijk. In totaal zullen er conform het coronaprotocol niet meer dan 30 personen aan de wijdingsplechtigheid deelnemen.

De viering wordt live gestreamd, waardoor alle andere belangstellenden de wijding via internet toch live kunnen volgen. De uitzending is zaterdagmorgen vanaf 10.30 uur te volgen via een link op de website van het bisdom: www.bisdom-roermond.nl. De viering wordt ook opgenomen en is daarna nog terug te kijken.

Paweł Żelazny (1991) komt oorspronkelijk uit Polen. Hij is lid van de gemeenschap van de Neocatechumenale Weg, die een eigen grootseminarie heeft in Cadier en Keer. Ook volgde hij colleges aan het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Sinds zijn diakenwijding is kapelaan Żelazny verbonden aan het parochiecluster Maastricht-Oost. Afgelopen oktober heeft hij de diakenwijding ontvangen. Met zijn priesterwijding komende zaterdag sluit hij zijn opleidingsfase definitief af.

De coronacrisis heeft ook gevolgen gehad voor de priesterwijding van diaken Taison Titus (1989). Hij zou afgelopen april in zijn thuisbisdom in India tot priester worden gewijd. Maar enkele dagen na zijn aankomst in India ging ook dat land in lockdown. Inmiddels is duidelijk geworden dat zijn wijding zal plaatsvinden op woensdag 17 juni in zijn thuisparochie in India. Titus is actief in het parochiecluster van Maastricht-West en zal na zijn terugkeer in Nederland daar ook weer aan de slag gaan.


Foto: Paweł Żelazny tijdens zijn diakenwijding vorig jaar, toen er wel nog kerkgangers bij konden zijn.