Social Media

Zilveren wijdingsjubileum Mgr. De Jong feestelijk gevierd

Geplaatst op: 08-04-2024

“Een missionaire bisschop en priester.” Zo omschreef Mgr. Jan Hendriks in zijn feestpreek hulpbisschop Mgr. Everard de Jong zondag 7 april bij gelegenheid van diens zilveren wijdingsjubileum. Zelf vergeleek de hulpbisschop zijn taak als bisschop met een giraf: “Iemand die over de horizon kan uitkijken, maar ook z’n nek durft uit te steken en bovenal een groot hart moet hebben.”

Met deze vergelijking wist Mgr. De Jong zondagmiddag in zijn dankwoord de lachers op z’n hand te krijgen in de volle Sint-Christoffelkathedraal in Roermond, waar op een feestelijke wijze was gevierd dat hij precies 25 jaar geleden op dezelfde plek tot bisschop was gewijd. Gouverneur Emile Roemer had net daarvoor de hulpbisschop bedankt voor alles wat hij de afgelopen kwart eeuw voor Limburg heeft gedaan en vooral voor de onvermoeibare aandacht waarmee hij altijd mensen met elkaar heeft proberen te verbinden.

Enkele honderden gasten waren uit alle delen van het land en zelfs van over de grens gekomen om het wijdingsjubileum van de hulpbisschop mee te vieren. Onder hen acht bisschoppen en een groot aantal militairen, omdat Mgr. De Jong naast hulpbisschop van Roermond ook de Nederlandse krijgsmachtbisschop is. Ook waren er vertegenwoordigers van het landelijk justitiepastoraat en het pastoraat in de zorginstellingen, waarvoor Mgr. De Jong bisschop-referent is. Verder heel veel gasten met wie Mgr. De Jong afgelopen 25 jaar een persoonlijke band heeft opgebouwd.

In het openingswoord werd de felicitatie voorgelezen die paus Franciscus eerder dit jaar al naar de jubilerende hulpbisschop stuurde. Na de mis werden de jubilaris en de gasten door het Sint-Sebastianusgilde uit Arcen en enkele vertegenwoordigers van de schuttersfederatie naar TheaterHotel de Oranjerie begeleide, waar een gezellige receptie plaatsvond.