Zondag 360e Stadsbrandprocessie in Roermond
Door de binnenstad van Roermond trekt zondagmiddag de jubileumeditie van de Stadsbrandprocessie. Deze trekt elk jaar ter herinnering aan de grote stadsbrand van 1665, dit jaar 360 jaar geleden.
Het jubileum van de Stadsbrandprocessie wordt met verschillende activiteiten herdacht. Zondag zijn er tussen 11.00 uur en 15.00 uur op de Markt in Roermond zijn historische brandweervoertuigen te zien, zijn er infostands over brandveiligheid en demonstraties van de brandweer.
Vanaf 14:30 uur stellen de deelnemende groepen aan de processie zich op aan de Swalmerstraar. Om 15:00 uur start de processie. Deze trekt via de Markt, Neerstraat, Paredisstraat, Munsterplein, Schuitenberg, Zwartbroekplein naar de Kapellerlaan en eindigt traditiegetrouw bij de Kapel In ‘t Zand. Tegen 16.00 uur wordt processie met een korte bijeenkomst afgesloten in de Kapel. Daar worden dan ook de zogeheten ‘putkaarsen’ die in de processie worden meegedragen geplaatst en ontstoken. ‘Put’ is een Roermonds woord voor wijk. Na de processie is er een feest in het Kruiswegpark naast de Kapel In ’t Zand.
De aanleiding voor het houden van een Stadsprocessie in Roermond was de tweede grote stadsbrand op 31 mei 1665. Deze brand ontstond tijdens de grote processie op Drievuldigheidszondag. Een van de Gildebroeders loste per ongeluk een schot. De musketkogel bleef steken in het rieten dak van een huis aan de Zwartbroekstraat. Het dak vatte vlam met een enorme stadsbrand als gevolg. Door de sterke zuidwestenwind werden brandende stukken stro over de stad geblazen. De branden braken op verschillende plekken tegelijk uit en binnen de kortste keren stond driekwart van de stad in brand.
De verstikkende rook, hitte en het nijpende watertekort dwong de Roermondenaren hun stad te verlaten. Bisschop d’Allamont leidde de bevolking via de Zwartbroekpoort naar de Kapel in ’t Zand. Daar kwam de hulpverlening op gang. De put daar bevatte zuiver drinkwater en er was eten voor iedereen. Vandaaruit werden de bewoners verspreid over de omliggende dorpen. Deze tocht van destijds vormt de basis voor de jaarlijkse brandprocessie, die sindsdien wordt gehouden. Door het meedragen van de grote putkaarsen naar de Kapel toonden bewoners en gilden hun dank aan Maria. Ook vroegen zij aan Maria hun stad en haar bewoners te beschermen tegen grote rampen en oorlogen. Deze putkaarsenprocessie is uniek voor Nederland. In de Sint-Christoffelkathedraal is op dit moment een tentoonstelling over de Stadsbrandprocessie te zien.
.jpg)