Ad Limina 2022

Geplaatst op: 05-11-2022

Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 november 2022 brengen de Nederlandse bisschoppen hun Ad Liminabezoek aan Rome. Ze bezoeken de graven van de apostelen en brengen aan de paus verslag uit over de situatie van de Kerk in Nederland. Ook bisschop Harrie Smeets en hulpbisschop Everard de Jong zijn in Rome.

Bekijk het fotoalbum

 

De mooiste momenten van het Ad Liminabezoek

13 november 2022

Het was het eerste Ad Limina bezoek voor bisschop Smeets van Roermond en bisschop Van den Hout van Groningen-Leeuwarden. Voor bisschop Van den Hende was het zijn eerste Ad Limina als voorzitter van de bisschoppenconferentie. Hoe kijken zij terug op deze week en wat vonden zij het mooiste moment? 

 

Eucharistieviering Friezenkerk

13 november 2022

Op de laatste dag van het Ad Liminabezoek vierden alle bisschoppen de eucharistie in de 'Kerk der Friezen', de Nederlandse kerk in Rome. Mgr. Hans van den Hende was de hoofdcelebrant. De viering werd door KRO-NCRV op televisie uitgezonden. 

Beijk de uitzending van de eucharistieviering

 

Geloofsgesprek Mgr. Hans van den Hende vanuit Rome

13 november 2022

Deze week zijn de Nederlandse bisschoppen in Rome, voor een gezamenlijk bezoek aan paus Franciscus, Ad Limina. Welke boodschap hebben de bisschoppen over katholiek Nederland aan de paus en wat heeft de heilige vader hun meegegeven op hun reis terug naar Nederland? Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppen, vertelt over de ontmoeting met de paus en de uitdaging voor de komende jaren.

Bekijk Geloofsgeprek

 

'Wat in Rome verkondigd en gedaan wordt voor vluchtlingen' 

12 november 2022

“Vanaf het allereerste begin heeft paus Franciscus de nood van de vluchtelingen onder de aandacht willen brengen”, vertelt Mgr. Hoogenboom. “Vandaag hebben we daarover gesproken en heb ik verteld over wat er in Nederland in de parochies en ook zeker door de religieuzen in de kloosters wordt gedaan.” Op het Sint Pietersplein is een monument geplaatst ter herinnering en om aandacht te vragen voor migranten en vluchtelingen in alle tijden en culturen. Mgr. Hoogenboom had daar een indrukwekkende ontmoeting met een man die vluchtte uit Oekraïne.

 

Mgr. De Jong over Ad Limina: 'Teambuilding voor de bisschoppen'

12 november 2022

“Het is natuurlijk ook een beetje een teambuilding voor de bisschoppen”, zegt bisschop de Jong over het Ad Limina bezoek aan Rome. De hulpbisschop van Roermond vertelt vanaf het Sint Pietersplein over het bezoek aan het dicasterie voor de heiligverklaringen en hoe hij deze week beleeft.

 

Eucharistieviering San Callistokerk

12 november 2022

De San Callisto kerk is de titelkerk van kardinaal Eijk in Rome. Op zaterdag 12 november vierden de bisschoppen hier de eucharistie. Kardinaal Eijk was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering.

 

Mgr Herman Woorts: 'Hoe we het geloof hopen door te geven'

12 november 2022

“Bij het dicasterie van de nieuwe evangelisatie kwam meteen aan de orde hoe we het geloof aan toekomstige generaties hopen door te geven en voor te leven en het belang daarvoor van bedevaarten.” Mgr. Woorts is referent voor de bedevaarten in de bisschoppenconferentie. Vanuit Rome vertelt hij hierover. Hij is dankbaar om in Rome te zijn “dat je van die eeuwenlange stroom van pelgrims deel mag uitmaken.” En hij vertelt over de interreligieuze dialoog en over samenwerking voor vrede en in gerechtigheid.

 

Eucharistieviering Sint-Paulus buiten de muren 

11 november 2022

Op vrijdag 11 november vierden de bisschoppen de eucharistie bij het graf van Paulus in Sint-Paluus Buiten de Muren. Mgr. Van den Hout was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering. Tijdens het Ad Limina bezoek vieren de bisschoppen de eucharistie bij de graven van de apostelen Petrus en Paulus en in belangrijke kerken in Rome.

 

Ad Limina: Ontmoeting paus en bisschoppen

11 november 2022

Vrijdag 11 november begint voor de bisschoppen met een gezamenlijk fotomoment voor de Sint Pieter. Mee naar binnen gaan twee kaarten voor de zieke bisschop Liesen en bisschop Van Burgsteden. In het apostolisch paleis worden de bisschoppen om ongeveer 10.45 uur verwacht voor een bezoek aan paus Franciscus. Camera’s zijn binnen niet toegestaan. Maar de paus ontvangt de hele groep binnen en neemt een uur en drie kwartier lang de tijd voor een gesprek met de bisschoppen.

 

Paus tegen Nederlandse katholieken: 'Houd vol'

11 november 2022

Tijdens zijn ontmoeting met de Nederlandse bisschoppen heeft paus Franciscus vrijdagmorgen alle katholieken in Nederland opgeroepen om vooral vol te houden en niet op te geven. “Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn,” zo citeerde kardinaal Wim Eijk de paus na afloop van de audiëntie. Ook heeft de paus de bisschoppen aangespoord tot nabijheid en een optimale pastorale benadering. 

Lees verder >>>

 

Persgesprek bisschoppen direct na afloop audiëntie paus Franciscus (deel 1)

11 november 2022

Direct na de ontmoeting met paus Franciscus op vrijdag 11 november spraken de bisschoppen op het Sint Pietersplein over hun gesprek met de paus. Dit was te volgen via livestream. Op deze beelden van de livestream is te zien hoe de bisschoppen naar buiten komen, een korte reactie van de bisschoppen en de vragen van aanwezige pers. De persontmoeting werd daarna vervolgd in de ruimte bij de Friezenkerk (deel 2 van de livestream).

 

Persgesprek bisschoppen direct na afloop audiëntie paus Franciscus (deel 2)

11 november 2022

De persontmoeting werd vervolgd in de ruimte bij de Friezenkerk (deel 2 van de livestream).

 

Ad Limina: over familie en gezin - Mgr. Mutsaerts

11 november 2022

Bisschop Mutsaerts is hulpbisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Hij vertelt hoe hij het Ad Limina bezoek ervaart, over welk onderwerp hij heeft gesproken en wat volgens hem belangrijk is voor de toekomst van de Kerk.

 

Mgr. De Jong hoofdcelebrant tijdens eucharistieviering in Santa Maria del Anima

10 november 2022

Op donderdag 10 november vierden de bisschoppen de eucharistie in de Santa Maria dell'Anima. In deze kerk bevindt zich het graf van paus Adrianus VI. De bisschoppen vierden de eucharistie samen met de Duitstalige gemeenschap in de deze kerk. Mgr. De Jong was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering.

 

Mgr. Gerard de Korte: 'Opkomen voor sociale rechtvaardigheid'

10 november 2022

“We moeten er zijn voor de vluchtelingen, voor de migranten, voor de armen. En zorgen dat deze wereld leefbaar blijft voor de generaties die na ons zullen komen.” Mgr. De Korte is referent voor Kerk en samenleving. Vanuit Rome vertelt hij over de inzet van de Kerk voor sociale rechtvaardigheid op wereldniveau.

 

Mgr Jan Herndriks: 'Een terugblik en vooruitblik'

10 november 2022

“We bespreken op de dicasteries allerlei dingen die Rome aangaan en die ons aangaan”, vertelt Mgr. Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam vanuit Rome. “Het Ad Limina is een mooie ervaring”, zegt hij. “Het is even een terugblik op wat geweest is, onze omgang met dingen in die afgelopen jaren sinds 2013, en tegelijkertijd ook iets van een vooruitblik: hoe nu verder?”

 

Kardinaal Wim Eijk over het Ad Liminabzoek

10 novenber 2022

Vanuit Rome vertelt kardinaal Eijk over het Ad Limina bezoek. “Het is op de eerste plaats een pelgrimage naar de graven van de apostelen van Petrus en Paulus. Op de tweede plaats gaat het erom dat we een Wereldkerk zijn”, zegt hij. “Ik moet zeggen, tot nu toe zijn dat vruchtbare gesprekken geweest. Bijvoorbeeld bij de commissie voor de bescherming van minderjarigen.”

 

Livestream persgesprek bisschoppen

9 november 2022

Op woensdag 9 november spraken de bisschoppen via livestream over de eerste dagen van het Ad Limina bezoek en de gesprekken die zij hadden op de verschillende dicasteries. 

 

Mgr. Smeets over Ad Limina: 'Het is zinvol om hier te zijn'

9 november 2022

Bisschop Smeets neemt voor de eerste keer deel aan het Ad Limina bezoek. Bij de bisschop werd eerder een hersentumor geconstateerd. “Die hebben ze tot nu toe met kuren goed kunnen behandelen. Daardoor kan ik hier nog zijn. Ook omdat ik weet dat er veel gebeden is”, zegt hij vanuit Rome. “Dat ik hier deze week kan zijn en met de collega’s is heel plezierig. Ik ben blij dat het kan. Alleen zou ik het echt niet meer gekund hebben. Ook omdat ik weet, je moet reëel zijn, dat het toch waarschijnlijk de eerste en laatste keer is.”

 

Eucharistieviering Santa Maria Maggiore

9 november 2022

Op woensdag 9 november vierden de bisschoppen de eucharistie in de Santa Maria Maggiore. Dit is een van de pauselijke basilieken in Rome. Mgr. Hendriks was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering.

 

Eerste Ad Liminabezoek van Mgr. Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden

8 november 2022

Voor bisschop Van den Hout is dit zijn eerste Ad Limina bezoek. “Dus het is allemaal een klein beetje nieuw”, vertelt hij vanuit Rome. “Deze week betekent voor mij een intensievere kennismaking met een nieuwe dimensie in de Kerk”, aldus de bisschop van Groningen-Leeuwarden. “Ik kom nu op plekken en op dicasteries en in kantoorpanden waar ik altijd aan voorbij ben gelopen”, zegt hij. Vanaf het Sint-Pietersplein vertelt hij over zijn indrukken en ervaring.

 

Eucharistieviering Sint Jan van Lateranen

8 november 2022

Op dinsdag 8 november vierden de bisschoppen de eucharistie in de kerk van Sint Jan van Lateranen. Dit is de kathedraal van het bisdom Rome, waar de bisschopszetel van de paus staat. Mgr. De Korte was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering.

 

Bisschop Hans van den Hende over de eerste dag Ad Limina 

8 november 2022

Bisschop Van den Hende vertelt in deze video over de eerste dag van het Ad Limina bezoek. Het bezoek aan Rome is een bedevaart, een ontmoeting met de paus en bestaat uit gesprekken met de medewerkers. De bisschop van Rotterdam is voorzitter van de bisschoppenconferentie. Hij vertelt welke dicasteries ('kantoren') er deze dag werden bezocht en hoe hij deze eerste dag heeft ervaren.

 

Rome zet in op catechisten

7 november 2022

Het Vaticaan ziet graag dat de katholieke Kerk in Nederland meer catechisten aanstelt. Dat kregen de bisschoppen te horen tijdens hun eerste dag van het Ad Liminabezoek, dat ze deze week aan Rome brengen.

Lees verder >>>

 

Eucharistieviering bisschoppen bij het graf van Petrus

7 november 2022

De Nederlandse bisschoppen zijn hun Ad Liminabezoek maandag 7 november beogonnen met de viering van de eucharistie in de Sint-Pieter bij het graf van Petrus. Kardinaal Eijk was hoofdcelebrant in deze viering. Bekijk de videoregistratie van deze eucharistieviering.

 

Bisschoppen aangekomen in Rome voor Ad Liminabezoek

7 november 2022

De Nederlandse bisschoppen zijn aangekomen in Rome voor hun ‘Ad Limina bezoek’. Dit bezoek is een bedevaart die de bisschoppen ondernemen naar Rome. Hun reis begon al dit weekend. Op zondag 6 november kwamen ze voor het eerst bij elkaar in de lobby van hotel Domus Sancta Martha. Maandagochtend vroeg begon het Ad Limina bezoek met een eucharistieviering in de Sint Pieter, bij het graf van Petrus.

 

Bisschoppen over het Ad Liminarapport 2022

5 november 2022

Op maandag 7 november begint het Ad Limina bezoek van de Nederlandse bisschoppen. Voorafgaand aan hun vertrek naar Rome spraken bisschop Van den Hende en bisschop De Korte met journalisten over het Ad Limina rapport dat werd gemaakt als voorbereiding op het bezoek.

 

De bisschoppen over Ad Limina Apostolorum (compilatievideo)

4 november 2022

In deze compilatievideo van katholiekleven.nl kijken de bisschoppen vooruit naar het Ad Limina bezoek 2022 dat zij van 7 t/m 13 november brengen aan Rome. De fragmenten komen uit de interviewserie (zomer 2022), waarin de bisschoppen met katholiekleven.nl in gesprek gingen over belangrijke uitdagingen voor de Kerk. Die interviews vonden plaats in het verlengde van de diocesane fase van de bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’.

 

Bisschoppen komende week op Ad Liminabezoek in Rome

4 november 2022

De Nederlandse bisschoppen gaan komende de dagen op Ad Liminabezoek in Rome. Van 7 tot en met 12 november bezoeken ze de graven van de apostelen en brengen aan de paus verslag uit over de situatie van de Kerk in Nederland. Ook bisschop Harrie Smeets en hulpbisschop Everard de Jong gaan mee naar Rome. 

Lees verder >>>

 

Ad Liminarapport Nederlandse bisschoppen gepubliceerd

28 oktober 2022

Het algemene Ad Liminarapport van de Nederlandse Bisschoppenconferentie is vrijdag 28 oktober gepubliceerd. Het rapport biedt een overzicht van de situatie in de Nederlandse Kerkprovincie. Thema’s uit dit rapport worden besproken tijdens het bezoek dat de bisschoppen van 7 tot en met 13 november aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus en aan paus Franciscus in Rome brengen. Het bezoek begint 7 november, in Nederland tevens het hoogfeest van de Heilige Willibrord, de patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie.

Lees verder >>>