Social Media

Kathedraal: Toren weer te beklimmen

Geplaatst op: 04-04-2022

Elke eerste zaterdag van de maanden april tot en met oktober is de toren van de kathedraal te beklimmen. Dit jaar is dat dus nog op de zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus, 7 september en 5 oktober. Daarnaast kunnen groepen oook op andere tijden de toren op afspraak beklimmen.  

Op de genoemde zaterdagen gaat er om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur een groep naar boven. Iedereen kan daarbij aansluiten. Kaarten zijn die betreffende middag verkrijgbaar aan de balie in het bezoekerscentrum van de kerk. Entree voor de toren: 4 euro per volwassene, 3 euro per kind (tot 12 jaar). 

Tijdens de beklimming, die heen en terug circa 40 minuten duurt, komen bezoekers onder meer bij het grote orgel en oog in oog te staan met de vijf luidklokken. Wees gerust, deze zullen niet luiden wanneer de beklimming gaande is. Na 267 traptreden beklommen te hebben heeft de bezoeker op zo'n 75 meter hoogte een wijds uitzicht over Roermond en omgeving (bij helder weer tot zo'n 25 kilometer ver). Alleen de torenspits met daarop het gouden beeld van Sint Christoffel (2,57 m) bevinden zich nog boven hem. 

De bouw van de huidige kathedraaltoren werd voltooid in 1957. Deze vervangt de toren die in 1945 tijdens de Tweede Wereldooorlog door de wegtrekkende Duitse militairen werd opgeblazen, daag voor het einde van de oorlog. Het onderste deel van de toren is nog Middeleeuws, uit de 15de eeuw, toen de kathedraal gebouwd werd. 

Naast de reguliere maandelijkse openstelling, kan de toren ook op afspraak voor groepen beklommen worden. De entree is dan € 3,50 per persoon met een minimum van € 35,- per groep. Meer info: torenbeklimming@gmail.com