Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Wijding bisschop Harrie Smeets

Terugblik op bisschopswijding Mgr. Harrie Smeets

30-01-2019

Op zaterdag 8 december 2018 werd Mgr. Harrie Smeets in de kathedraal in Roermond gewijd tot de 24e bisschop van Roermond. Daarmee kreeg het bisdom Roermond na precies een jaar waarin de zetel vacant was weer een nieuwe bisschop. Hieronder de belangrijkste berichten rond de benoeming en wijding van de nieuwe bisschop.

Lees verder »

Homilie Mgr. Van den Hende bij bisschopswijding

30-01-2019

Een bisschop wordt bij zijn wijding uitgenodigd om net als Maria ‘Ja’ te zeggen op de uitnodiging van God.” Dat zei bisschop Hans van den Hende in zijn preek tijdens de wijding van Mgr. Harrie Smeets 

Lees verder »

Kijk bisschopswijding terug bij KRO of L1

30-01-2019

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Daardoor konden veel meer mensen van de plechtigheid meegenietenn, dan er in de kathedraal pasten. Wie de viering nog eens wil beleven, kan deze terugkijken bij de KRO of bij de regionale omroep L1. Die laatste omroep zond ook voor en na de viering nog diverse interviews en reportages uit.

Lees verder »

Fotoalbum bisschopswijding Mgr. Smeets

30-01-2019

Bekijk het fotoalbum van de bisschopswijding van Mgr. Harrie Smeets op zaterdag 8 december 2018 in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond 

Bekijk album >>>

Lees verder »

Bisschop: 'Grote dank aan allen' Bisschop: 'Grote dank aan allen' 

30-01-2019

Mgr. Harrie Smeets kijkt met grote vreugde en dankbaarheid terug op de dag van zijn bisschopswijding, afgelopen zaterdag. Hij schrijft dat in een persoonlijk dankwoord. De bisschop richt zich tot allen die meegeholpen hebben de dag voor te bereiden, maar ook tot iedereen die op enigerlei wijze meegeleefd heeft.

Lees verder »

'Lopen jij, Goed bidden en gedráág je'

30-01-2019

"Lopen jij. Goed bidden. En gedráág je." Die woorden van zijn moeder tijdens de processie 50 jaar geleden, heeft de nieuwe bisschop van Roermond, Mgr. Harrie Smeets, goed in zijn oren geknoopt. Zo zei hij gisteren in zijn slotwoord in een overvolle Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Hij hoorde de echo van die woorden terug in de teksten van de bisschopswijding die hij zaterdag 8 december mocht ontvangen. Hieronder de volledige tekst van het slotwoord van Mgr. Smeets:

Lees verder »

Zaterdag wijding nieuwe bisschop

30-01-2019

In de kathedraal in Roermond is vandaag hard gewerkt om de kerk in gereedheid te brengen voor de wijdingsplechtigheid van de nieuwe bisschop. Morgen – zaterdag 8 december – wordt Mgr. Harrie Smeets tot bisschop gewijd en zal hij de leiding van het Limburgse bisdom op zich nemen. Bij de viering worden zo’n 1200 gasten verwacht.

Lees verder »

Mgr. Smeets krijg staf Venrayse oud-missiebisschop

30-01-2019

De bisschopsstaf die Mgr. Smeets zaterdag officieel wordt overhandigd, is een cadeau van zijn vorige parochie in Venray. Donderdagavond mocht hij hem alle even vasthouden. Twee leden van het kerkbestuur kwamen de staf in Roermond aanbieden. 

Lees verder »

Bisschopswapen Mgr. Smeets gepresenteerd

30-01-2019

Het is een goed gebruik dat een bisschop een eigen persoonlijk wapen voert. Dit wapenschild hangt onder meer op de bisschopszetel in de kathedraal (bisschopskerk), als teken dat de zetel ‘bezet’ is. Verder wordt het wapen gebruikt als briefhoofd bij officiële documenten van de bisschop. Het wapen van Mgr. Smeets is ontworpen door René Vroomen uit Echt. Hij is voorzitter van de Limburgse Commissie voor Heraldiek & Banisitiek. Onlangs heeft hij zijn ontwerp aan de nieuwe bisschop aangeboden.

Lees verder »

Bijzonderheden tijdens bisschopswijding

30-01-2019

De wijding van mgr. Harrie Smeets tot bisschop vindt op zaterdag 8 december plaats tijdens een plechtige eucharistieviering. Naast de gebruikelijke liturgie, die in elke heilige mis wordt gevierd, worden er ook enkele handelingen verricht die specifiek zijn voor een bisschopswijding. Dit zijn onder meer:

Lees verder »

Wijding Mgr. Smeets belooft bijzondere viering te worden

30-01-2019

De wijding en installatie van Mgr. Harrie Smeets (58) tot bisschop van Roermond belooft een bijzondere viering te worden. Bij de wijdingsplechtigheid op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond zijn maar liefst 24 bisschoppen aanwezig, onder wie twee kardinalen. Verder worden er bijna 150 priesters, 33 diakens en 99 acolieten en seminaristen verwacht. Ook werken er delegaties Limburgse schutters en leden van broederschappen en de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem aan de viering mee. 

Lees verder »

Bisschop-elect legt eed af in 'eigen' doopkapel

30-01-2019

Tijdens een korte plechtigheid heeft de bisschop-elect van Roermond, mgr. Harrie Smeets, vanmiddag de eed van trouw afgelegd. Hij deed dat ten overstaan van zijn voorganger emeritus-bisschop Frans Wiertz.

Lees verder »

Bisschopswijding live op tv te zien

30-01-2019

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop is zaterdag 8 december live op televisie te volgen. Zowel de KRO als de regionale omroep L1 zenden de wijdingsplechtigheid vanuit de kathedraal in Roermond vanaf 10.30 uur live uit. L1 begint al een half uur eerder met een voorbeschouwing en laat na afloop ook nog enkele reacties zien.

Lees verder »

Mgr. Smeets ereburger van Venray

30-01-2019

Bisschop-elect Harrie Smeets is bij zijn afscheid als deken van Venray benoemd tot ereburger van die stad. Die titel hoort bij de erepenning van de gemeente, die hem zondagmiddag tijdens een speciale raadsvergadering door burgemeester Hans Gilissen van Venray werd opgespeld. De erepenning van de gemeente Venray is pas één keer eerder uitgereikt.

Lees verder »

Geloofsgesprek met nieuwe bisschop

30-01-2019

Komende zondag (21 oktober) is de nieuwe bisschop van Roermond te gast in het landelijke televisieprogramma Geloofsgesprek van de KRO. Journalist Leo Fijen praat dan met de bisschop over zijn benoeming en zijn plannen voor de toekomst. Aansluitend is de regulieure eucharistieviering te zien vanuit de Sacramentsbasiliek in Meerssen.

Lees verder »

Wijding Mgr. Smeets op 8 december

30-01-2019

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop vindt definitief plaats op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dit is de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond. 

Lees verder »

Emeritus-bisschop Wiertz blij met opvolger

30-01-2019

Emeritus-bisschop Frans Wiertz is “blij en dankbaar” met de benoeming van deken Harrie Smeets tot zijn opvolger als bisschop van Roermond. “Zijn benoeming is een vreugdevol bericht,” zo laat de oud-bisschop in een reactie weten. De nieuwbenoemde bisschop Smeets heeft woensdagavond in Maastricht een kort bezoek aan Mgr. Wiertz gebracht. Deze zei bij die gelegenheid “een dankbare voorganger te zijn en alle vertrouwen in de toekomst te hebben.” 

Lees verder »

Harrie Smeets nieuwe bisschop Roermond

30-01-2019

Paus Franciscus heeft deken Harrie Smeets (57) van Venray benoemd tot bisschop van Roermond. Dat is woensdag 10 oktober om 12.00 uur gelijktijdig in Rome en Roermond bekend gemaakt. Smeets volgt bisschop Frans Wiertz op, die vorig jaar december terugtrad vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd. De wijding van Mgr. Smeets tot bisschop is onder voorbehoud voorzien op zaterdag 8 december in de kathedraal in Roermond. 

Lees verder »