Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop in Diesrede: ‘Kerk opnieuw zichtbaar maken’

“De kerk is geworteld in Limburg. Het is onze taak om er voor te zorgen dat ze weer opnieuw zichtbaar wordt. Op de eerste plaats door gewoon ons werk te doen.” Dat zei bisschop Harrie Smeets deze week in zijn feestrede bij gelegenheid van de Dies Natalis van het Grootseminarie Rolduc. “Ik snap de vragen over gebouwen en financiën, maar die zijn niet het belangrijkste. Het gaat er op de eerste plaats om dat we mensen helpen om God opnieuw te leren kennen.”

De Dies Natalis is zeg maar de verjaardag van de priesteropleiding. Voor de viering daarvan worden elk jaar alle priesters van het bisdom en andere gasten uitgenodigd. Na een pontificale eucharistieviering in de abdijkerk van Rolduc hield bisschop Smeets dit jaar de feestrede. Daarin keek hij terug op zijn eerste jaar als bisschop, waarin hij flinke interne bezuinigingen moest aankondigen, maar ook een kennismakingstocht langs alle dertien dekenaten in Limburg maakte.

In een analyse van wat hij tijdens zijn bezoeken is tegengekomen, concludeerde de bisschop dat de kerk in Limburg nog steeds midden in de samenleving staat. Weliswaar anders dan 50 jaar geleden, maar zo zei hij: “We zijn echt niet op sterven na dood.” Wel is hem opgevallen dat de religieuze beleving van mensen afgenomen is en dat daar nauwelijks iets anders voor in de plaats is gekomen. “Er is een vage behoefte aan spiritualiteit, waarin God geen naam meer mag hebben.” Tegelijkertijd constateert de bisschop dat mensen onderzoekend zijn. “Als kerk moeten wij er zijn om mensen te helpen Christus opnieuw te leren kennen:”

Lees de volledige feestrede van Mgr. Smeets bij gelegenheid van de Dies Natalis 2019