Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Tot en met zaterdag 17 januari 2021

Tentoonstelling in Houthem: ‘Uit liefde voor het kind’

In de Kersttijd, waarin het Kind centraal staat, vindt in het Heiligdom St Gerlach te Houthem-St. Gerlach de expositie ‘Uit liefde voor het kind.’ plaats. Monique Derwig en Jos Smeets, beiden woonachtig in Valkenburg, werken samen in deze dubbelexpositie. Monique toont haar aquarellen gecombineerd met etnografische kinderkleding en Jos laat ons genieten van de verzameling kerststallen.

De passies in het leven van Monique Derwig reizen, andere culturen, alles wat handen maken kunnen, kinderen en fotografie worden gecombineerd in haar verzameling etnografische kinderkleding en zijn verweven in haar aquarellen. Haar verzameling, die momenteel uit meer dan 700 kledingstukken bestaat, groeit nog steeds. In december 2016 publiceerde zij haar boek ‘Fascinating children’s hats.’ Het boek vormt een hommage aan de vrouwen, die de mutsjes maakten en de diversiteit van culturen. Tijdens deze expositie combineert zij haar aquarellen met traditionele kinderkleding uit Vietnam, Pakistan, Peru, Nepal, Papoea Nieuw-Guinea, Tibet, India en China. Kleding met zoveel liefde gemaakt voor het kind. Het grote vakmanschap van de vrouwen is te bewonderen in de vele kledingstukken maar wordt ook geïllustreerd door video’s, die via QR-codes/ WIFI op de expositie te bekijken zijn.

De verzameling kerststallen is van Gerdie Smeets-Mulders, de overleden vrouw van Jos Smeets. Zij verzamelde mooie kerststallen tijdens de vele reizen over de hele wereld die ze tezamen met haar man maakte. Jos Smeets wil de vele kerststalletjes van zijn overleden vrouw onder brengen bij andere liefhebbers of verzamelaars, die ze aan hun verzameling kunnen toevoegen. Het is geen verkoop maar tegen een vrije gift voor Global Exploration (‘Scholen voor scholen projecten.’ voor kinderen waar ook ter wereld) kunnen bezoekers tegen elk aannemelijk bod in het bezit komen van een kerststal. Deze kunnen na de tentoonstelling kunnen komen ophalen.

Beiden vragen aandacht voor de positie van kinderen uit de gehele wereld. Zo wordt u geïnformeerd over de positie van de vluchtelingen in het algemeen en ‘kindvluchtelingen’ in het bijzonder, het werk van stichting Kumari/ Nepal van Monique Derwig en stichting Mama Alice van Frederique Kallen uit Noorbeek. Tijdens de expositie worden er kerstspulletjes verkocht om Mama Alice te ondersteunen.
Tevens kunt u informatie vinden over de stichting Global Exploration, die zich tot doel stelt Nederlandse jongeren de wereld, in het bijzonder ontwikkelingslanden, te laten ontdekken en op die manier een gedragsverandering bij deze jongeren te bewerkstelligen. Together one world! Respect voor de diversiteit in de wereld is een van de basisprincipes.

Deze tentoonstelling kunt u bezoeken in Heiligdom St Gerlach te Houthem-St. Gerlach van 4 december 2020 tot 17 januari 2021, ma. t/m za. 10.00-16.00 u, zo. vanaf 10.30 -16.00 u. Beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geopend, informeer naar de gewijzigde openingstijden via 0615304492.

Er is geen entree. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom wordt zeer gewaardeerd.