Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Laatste dag werkbezoek Gulpen in teken tradities

De laatste dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Gulpen stond zondag 30 juni vooral in het teken van diverse traditie, van processies tot de mergelwinning.

De zondag begon uiteraard met een eucharistieviering. Deze werd gehouden in de dekenale Petruskerk in Gulpen. Aansluitend vertrok daar de sacramentsprocessie. Volgens de lokale traditie trekt die elk jaar naar een ander kerkdorp dat bij de parochie hoort. Dit jaar stond Euverem op de agenda, een klein buurtschap even ten zuiden van de kern Gulpen. Dat betekent dat processie al snel de bebouwde kom verliet en tussen de weilanden doortrok naar Euverem. Daar had de buurtvereniging zich van haar beste kant laten zien en de straten prachtig versierd met bloem- en zandtapijten.

Halverwege de route gaf de bisschop bij een rustaltaar de zegen met het allerheiligste en aan het einde van de route nog een keer. Enkele honderden inwoners van Gulpen en Euverem trokken in de processie mee. Zij stelden het zeer op prijs dat ze na afloop de kans hadden om een praatje met de bisschop te maken. 

Na de lunch bezocht de bisschop oud-pastoor Penders van Wijlre, die in het zorgcentrum in Gulpen woont. Hij is 99 jaar en 72 jaar priester. Daarmee is hij de oudste priester van het bisdom. De pastoor kon het zeer waarderen dat de nieuwe bisschop hem even kwam opzoeken. Het volgende bezoek was aan het Geerlings Hospice in Valkenburg. Dit huis beschikt over tien gastenkamers waar mensen ernstig zieken patiënten die uitbehandeld zijn, terechtkunnen. De bisschop bezocht een aantal van hen op hun kamer. 

Na een gezamenlijke maaltijd met het dekenale bestuur, waarin de organisatie en pastorale situatie van het dekenaat werd besproken, stond ter afsluiting nog één bijzonder bezoek op het programma. Het Heuvelland is ook de regio van de mergelgrotten. Een bezoek daaraan mocht dus niet in het programma ontbreken. In Sibbe werd de bisschop verwelkomd in de enige groeve in Limburg waar nog mergel gewonnen wordt. Interessant was dat zich in deze grot ook een ondergrondse kapel bevindt. Ook kreeg de bisschop tekst en uitleg over het winnen van mergel, die onder meer gebruikt wordt voor het restaureren van kerken. Uiteraard liet de bisschop een bewijs van zijn aanwezigheid op de muur achter. 

Daarmee kwam een einde aan het driedaags bezoek aan dekenaat Gulpen, dat vrijdag 28 juni begonnen was met kennismaking met de diaconale werkgroepen in het dekenaat, met het toerisme waar Gulpen en Valkenburg bekend omstaan en met de agrarische sector die in deze regio sterk vertegenwoordigd is. Zaterdag stond op de tweede dag een wandeling rond Wijlre op het programma met hier en daar prachtige vergezichten over het dekenaat. Na een eerste communieviering maakte de bisschop zaterdagmiddag kennis met de vrouwenbeweging Zijactief en met het fenomeen Jonkheid, dat in de dorpen in het dekenaat zeer levendig is. Zaterdagavond was de bisschop te gast in Bemelen, een van de kleinste parochies van het hele bisdom.

Het eerstvolgende werkbezoek van bisschop Smeets aan een dekenaat is eind augustus. Hij gaat dan naar Sittard en omgeving. 

Lees ook

Foto's