Social Media

Actie Kerkbalans

Geplaatst op: 30-11--0001
Alt Text

In Nederland zijn kerkgenootschappen voor hun inkomsten volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen en giften van gelovigen. Er bestaat niet zoiets als lidmaatschapsgeld. Of iemand bij een kerk mag horen, hangt niet af van de vraag of hij veel of weinig geld heeft. In principe is iedereen welkom. Maar een parochie heeft natuurlijk wel onkosten.

De pastoor en de kapelaan moeten een salaris krijgen, het onderhoud van het kerkgebouw en de pastorie kosten geld, er moeten verzekeringen worden afgesloten, de uitgave van een parochieblaadje kost geld, de bloemen die wekelijks het altaar sieren kosten geld. En zo zijn er tal van zaken die geld kosten. Dat geld moet de parochie zelf bij elkaar brengen. Voor sommige projecten (zoals grote restauraties) is soms wel subsidie aan te vragen, maar voor het leeuwendeel van de parochiebegroting is een kerkbestuur afhankelijk van de parochianen.

Inkomsten komen onder andere uit de misstipendia en collectegelden. En verder uit de jaarlijkse actie Kerkbalans, die ieder jaar in januari wordt gehouden. In sommige parochies wordt dit ook ‘gezinsbijdrage’ genoemd. De parochies vragen de gelovigen dan om een vrijwillige jaarlijkse bijdrage. Geadviseerd wordt om 1% van het netto loon als brijdage aan de parochie te geven, met een richtbedrag van minimaal € 110,- per huishouden.

Voor meer informatie over de Actie Kerkbalans

Lees ook

Emeritus-diaken Lou Mom overleden

Op zaterdag 28 september is in het ziekenhuis in Roermond diaken Lou Mom overleden. De uitvaart is op zaterdag 5 oktober om 11.00 uur in de H. Aldegundis kerk in Buggenum.

Bisschop Van den Hout schrijft eerste herderlijke brief: ‘Durf nieuwe initiatieven te nemen’

“Neem de verantwoordelijkheid die u hebt gekregen en waaraan u zich hebt gecommitteerd. Als ieder zijn of haar aandeel levert, kunnen we samen Christus’ Kerk zijn.” Dat schrijft bisschop Ron van den Hout in een eerste herderlijk schrijven aan de priesters, diakens, religieuzen, vrijwilligers en gelovigen in het bisdom Roermond. “Durf ook met nieuwe initiatieven te komen en deze in te brengen. Want we staan samen voor de Kerk en het uitdragen van haar missie is onze gezamenlijke uitdaging,” aldus de bisschop.

Feestelijke installatie bisschop Ron van den Hout

Tijdens een stralend zonnige dag werd Mgr. Ron van den Hout zaterdag 24 augustus 2024 geïnstalleerd als bisschop van Roermond. Begeleid door schutters, broederschappen, ridderorden, tientallen misdienaars en acolieten en meer dan 150 diakens, priesters en collega-bisschoppen, werd hij naar de Sint-Christoffelkathedraal begeleid. Daar nam de bisschop de zetel van de kerk van Roermond officieel in bezit, nadat eerst de pauselijke benoemingsbul was getoond en voorgelezen.

Vrijdag 18 oktober t/m zondag 12 januari

Goed fout: de zeven hoofdzonden in beeld

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht is van half oktober tot 12 januari een Een omvangrijke en unieke tentoonstelling te zien over de verbeelding van het kwaad. De expositie heeft de titel ‘Goed fout: de zeven hoofdzonden in beeld’ meegekregen.