Social Media

Bisschop Smeets in brief: Pinksteren brengt geopende deuren

Geplaatst op: 20-05-2020

“Er was er veel begrip voor de strenge coronamaatregelen van de kerk, maar de laatste weken ontstond er eucharistische honger.” Dat schrijft bisschop Harrie Smeets van Roermond in een pastorale brief aan alle gelovigen in Limburg, waarin hij aankondigt dat er vanaf Tweede Pinksterdag weer op bescheiden schaal eucharistievieringen kunnen worden gehouden. “Waar ik ook kwam of bij welk telefonisch contact ook: bij leken, diakens of priesters, in het zuiden of het noorden, steevast was de vraag: wanneer beginnen we weer.”

Volgens de bisschop was er grote behoefte om weer naar de kerk te kunnen gaan. “Online naar de mis kijken is aardig, maar we willen uiteindelijk echt samenkomen om ons geloof te kunnen vieren, om het Lichaam van Christus te kunnen ontvangen en om binnen de gemeenschap deel van zijn Lichaam te kunnen zijn.” De bisschop noemt de maatregelen van de afgelopen weken “een groot offer”.

Aan de vooravond van Hemelvaartsdag hebben de Nederlandse bisschoppen bekend gemaakt dat er vanaf Tweede Pinksterdag weer vieringen met 30 personen mogen worden gehouden en dat vanaf 14 jun ook de communie weer mag worden uitgereikt. Vanaf 1 juli zijn vieringen tot 100 personen weer toegestaan. Dit is beschreven in een protocol dat samen met de brief van bisschop Smeets naar alle parochies in Limburg is gestuurd.

Mgr. Smeets staat in zijn brief stil bij de parochies die zwaar getroffen zijn door het virus en veel parochianen of vrijwilliger en in een geval zelfs hun pastoor hebben verloren. Ook spreekt hij in de brief zijn dank uit voor de parochies die de afgelopen weken heel creatief zijn geweest in het onderhouden van contacten met hun parochianen. De bisschop zegt verder dat hij blij was met de vraag wanneer de kerken weer open zouden gaan. “Die vraag was een goed teken; een teken dat Christus in ons leeft.”