Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop Smeets: “Doe als Jozef en ga je opdracht niet uit de weg”

“Doe als Jozef en ga je opdracht niet de uit de weg.” Dat was de boodschap die bisschop Harrie Smeets vrijdagmorgen had voor de pelgrims, die naar het bedevaartoord Smakt gekomen waren om het feest van Sint-Jozef te vieren.

Volgens de bisschop begreep Sint-Jozef niet altijd wat hem overkwam, maar aanvaardde hij het leven zoals het was en probeerde er het beste van te maken. “Jozef was geen dromer, maar een realist. De zin van het bestaan is vaak te vinden in wat God van je vraagt, ook als je het niet begrijpt,” aldus Mgr. Smeets. Volgens de bisschop is dat een levenswijsheid die ook voor mensen van vandaag geldt.

In het buurtschap Smakt bij Venray op de grens van Limburg en Brabant ligt het enige Sint-Jozefbedevaartoord van Nederland. Zo’n dertig kerkgangers waren daar vrijdagmorgen naartoe gekomen om de feestelijke viering met bisschop Smeets ter plekke mee te vieren. Enkele honderden anderen volgden de mis via de livestream.

Tijdens de  viering ontstak Mgr. Smeets een noveenkaars voor de intenties van alle pelgrims die onder normale omstandigheden naar Smakt zouden zijn gekomen, maar dit jaar vanwege de coronapandemie noodgedwongen thuis moesten blijven. Na de viering plaatste de bisschop de kaars in de bedevaartkapel, waar hij ook nog een apart gebed uitsprak. De kleine groep pelgrims die wel in Smakt was, kon aan het einde van de pontificale mis ook een reliek van Sint-Jozef vereren. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat dit jaar ook op gepaste afstand.

De jaarlijkse feestdag van Sint-Jozef op 19 maart kreeg dit jaar in de Kerk extra aandacht, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot Jaar van Sint-Jozef. De paus wil daarmee alle mensen eren die – net als Sint-Jozef – niet op de voorgrond treden maar gewoon hun plicht doen, zoals de werkers in de zorg tijdens de coronapandemie.