Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Verenigingsleven centraal tijdens tweede dag werkbezoek Thorn

Harmonieën, fanfares, schutterijen, koren en broederschappen. Tijdens de tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Thorn stond vooral het verenigingsleven centraal. De zeven parochies van het cluster Kana (Haelen en omgeving) hadden flink uitgepakt en lieten de bisschop enthousiast zien wie er allemaal actief zijn.

De dag begon met een aubade door de harmonie van Horn, die de bisschop onder meer naar het kasteel van de voormalige graven van Horne begeleidde. De kasteelheer en zijn echtgenote, het echtpaar Magnée, ontvingen het gezelschap gastvrij. In Buggenum zong het dameskoor op het moment dat de bisschop daar de kerk betrad. Vervolgens kreeg hij enige uitleg over de verschillende kerken van Buggenum die elkaar door de eeuwen heen hebben opgevolgd. 

Intussen had zich bij de Sint-Servaaskapel in Nunhem een heel gezelschap verzameld om de bisschop feestelijk te ontvangen. Hier was onder andere de plaatselijke fanfare present. De broederschap van Sint Servaas had zich ingespannen om met veel vrijwilligers speciaal voor de komst van de bisschop een bloemtapijt te leggen; iets wat ze normaal alleen voor de processie in mei doen. De bisschop werd uiteraard geïnformeerd over de devotie tot Sint Servaas, die in Nunhem al zeer oud is. Bij de kapel vond ook een korte gebedsdienst plaats. 

De volgende halte langs de zeven parochies was tevens een bezoek aan het tweede kasteel van de dag. Deze keer kasteel Aldenghoor in Haelen, waar een lunch werd geserveerd. ’s Middags bezocht de bisschop Roggel, waar zich zo’n tweehonderd vrijwilligers uit het hele cluster hadden verzameld. Alle parochies verzorgden beurtelings een korte presentatie over een ander aspect van het parochieel leven. Zo kwam er een restauratie voorbij (Neer), een MOV-groep (Haelen), de feesten van het kerkelijk jaar (Horn), plaatselijke devoties (Buggenum en Nunhem), diaconale activiteiten (Roggel) en de geschiedenis van een heel dorp dat rond een klooster is ontstaan (Heibloem). 

De dag werd afgesloten met een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk van Neer, waaraan voor de gelegenheid drie koren en twee schutterijen deelnamen. Als toetje zorgde een van de schutterijen na afloop voor een optreden van vendeliers op het kerkplein.

Zondag wordt het bezoek aan het dekenaat Thorn voortgezet in de parochies van Heythuysen en omgeving.  

 

Lees ook

 

Foto's