Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Mei/juni 2020

Parochie Voerendaal zoekt vrienden

De Laurentiusparochie in Voerendaal heeft een creatieve manier gevonden om meer mensen medeverantwoordelijk te maken voor het onderhoud van het kerkgebouw. De parochie nodigt alle inwoners van Voerendaal en Kunrade uit om ‘Vriend van de Laurentius’ te worden.

Het kerkgebouw met een bijna duizend jaar oude toren, is de enige kerk in Nederland die ooit door een paus werd ingezegend (in 1049). In een brief aan alle inwoners van de gemeente schrijft het kerkbestuur “Eeuwenlang hebben onze voorouders het onderhoud en de restauratie van dit prachtige pand voor hun rekening genomen en aan ons doorgegeven. Het bestuur hoopt dat u, uw kinderen en uw kleinkinderen het ook nu willen behouden, koesteren en doorgeven.”

De kerk is aan een restauratie toe. Het kerkbestuur wijst dat de bijdragen van de overheid steeds lager worden en dat de parochianen via hun kerkbijdragen al veel aan de kerk bijdragen. “Maar er zijn - buiten deze parochianen - ook mensen in Voerendaal die waarde hechten aan het monument en bereid zijn daar een bijdrage aan te geven, aldus het kerkbestuur, dat erop wijst dat het kerkgebouw een functie vervult voor de hele gemeenschap. “Want kijken we niet allemaal wel eens op het uurwerk om te zien hoe laat het is. Hebben we de klokken horen luiden bij gelegenheden vol emoties zoals een huwelijk, begrafenis, vieringen en feestdagen.”

Om letterlijk een steentje bij te dragen aan dit bijzondere monument vraagt het kerkbestuur aan de inwoners van het dorp om ‘vriend’ te worden van de Laurentius. De bijdragen worden alleen gebruikt voor de restauratie en verduurzaming van het pand. Er zijn verschillende opties, waarvoor mensen kunnen bijdragen: voor de haan  (25 euro), voor een klok (50 euro) of voor de hele toren (100 euro)

Meer weten

 

Foto: Peter Lambrichs Fotografie