Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 21 t/m 27 november 2021?

 

Zondag 21 november: Laatste zondag van het kerkelijk jaar | Christus Koning

Vandaag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Op deze dag wordt Christus gevierd als koning van het heelal. Jezus wordt koning genoemd. Hij is echter geen machtige heerser, maar koning van de machtelozen. Zijn koningschap is een teken van vrijheid, van vergeving en aandacht voor de zwaksten.

Lees verder >>>

 

Maandag 22 november: H. Cecilia

Cecilia van Rome leefde in de derde eeuw. In de Middeleeuwen was ze zo populair dat er almaar meer verhalen om haar persoon geweven zijn. Met als gevolg dat het vandaag de dag eenvoudig niet meer mogelijk is waarheid en legende uit elkaar te houden. Zij zou in de 3e eeuw opgegroeid zijn in een christenfamilie. Ze stierf marteldood. Cecilia is bekend als patrones van de (kerk)muziek, omdat zij volgens de legende op het moment waarop de bruidsmuziek voor haar begon te spelen, zij haar bruidegom in het oor fluisterde dat zij eigenlijk het liefste maagd wilde blijven omwille van Christus.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 23 november: H. Columbanus, abt

Columbanus is een van de Ierse monniken die eind zesde, begin zevende eeuw de oversteek naar het vasteland van Europa maakte om daar het geloof te verkondigen. Hij zwierf heel Europa door en stichtte diverse kloosters. Hij stond onder meer aan de wieg van het beroemde klooster van Sankt Gallen in Zwitserland. Columbanus overleed in 615 Bobbio in Itialië.

Lees verder >>>

 

Woensdag 24 november: H. Andreas Düng Lac en Gezellen

Andreas Dung Lac en zijn gezellen staan bekend als de Martelaren van Vietnam. Het gaat om een groep van bijna honderd mensen die tussen 1798 en 1861 vermoord werden vanwege hun geloof. Hoewel ze verspreid over een langere periode leefden, worden ze doorgaans als één groep gezien. Ze werden ook in 1988 samen heilig verklaard.

Lees verder >>>

 

Donderdag 25 november: H. Catharina van Alexandrië  

Catharina van Alexandrië behoort tot de grote vrouwen uit de vroege kerk. Ze leefde in de derde eeuw en stierf rond 310. Haar leven is grotendeel legendarisch. Ze stierf de marteldood. In Limburg wordt zij onder andere in Kerkrade (Rolduc) vereerd.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 27 november: H. Oda

Prinses Oda was in de achtste eeuw de dochter van een Schotse koning. Zij was van haar geboorte af blind. Op een dag meldde zich een pelgrim bij het paleis. Hij vertelde dat er in het plaatsje Luik aan de Maas een bedevaartsoord van de heilige bisschop Lambertus was gesticht. Vele blinden herkregen er het zicht. Prinses Oda ging erheen en werd inderdaad genezen. Vanaf dat moment wilde zij zich helemaal aan Christus wijden, maar haar vader wilde haar uithuwelijken. Om hem te ontlopen, ging ze als pelgrim op weg. Ze vestigde zich uiteindelijk in Venray om daar het leven van een kluizenares te leiden. Maar de eigenaar van de grond waar zij haar hutje had gebouwd, verjoeg haar, zodat zij tenslotte liefdevol werd opgenomen door de bewoners van het iets verder geleden dorpje Rhode, dat later Sint Oda’s Rhode werd genoemd en nu bekend is  als Sint-Oedenrode.

Lees verder >>>

 

Illustratie: beeld van de heilige caecilia in de abijkerk van Rolduc, waar ook de heilge Catharina wordt vereerd.