Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 20 t/m 26 juni 2021?

  • Zondag 20 juni: 12e Zondag door het jaar
  • Maandag 21 juni: H. Aloysius van Gonzaga
  • Dinsdag 22 juni: H. Johannes Fisher en H. Thomas More
  • Donderdag 24 juni: Geboorte van H. Johannes de Doper

 

Zondag 20 juni: 12e Zondag door het jaar

Jezus wil dat het besef groeit dat wij steeds in Gods hand zijn. God bewaart ons niet altijd voor het lijden, maar Hij bewaart ons wel in het lijden. Al gaan de golven nog zo hoog.

Lees verder >>>

 

Maandag 21 juni: H. Aloysius van Gonzaga

Aloysius was een jonge jezuïetenstudent uit de 16e eeuw. Hij werd maar 23 jaar. Hij was de zoon van de hertog van Castiglione en groeide op aan het hof van de beroemde familie De’ Medici in Milaan. Hij voelde niets voor een leven als wereldlijk machthebber. Onder invloed van Carolus Borromeus werd hij veel religieuzer en trad hij in bij de jezuïeten. Tijdens een pestepidemie zorgde hij voor de zieken, waardoor hij ook zelf besmet raakte en overleed. Reeds 14 jaar na zijn dood werd hij door paus Paulus V zalig verklaard. In 1726 volgde zijn heilig verklaring. Hij is onder meer bekend als patroon van de jongeren en de studerende jeugd.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 22 juni: H. Johannes Fisher en H. Thomas More

John Fisher en Thomas More waren in de 16e eeuw actief als katholieken in Engeland. Fisher was bisschop van Rochester en More stond bekend als geleerde en humanist. Hij schreef onder andere het beroemde boek Utopia over een ideale samenleving. Beide katholieken kwam in conflict met koning Hendrik VIII die van zijn vrouw wilde scheiden, wat uiteindelijk tot afscheiding van de katholieke kerk en het ontstaan van de anglicaanse kerk heeft geleid. Fisher en More werden gevangen genomen en beschuldigd van hoogverraad en uiteindelijk in 1535 in de beruchte Tyburngevangenis in Londen terechtgesteld.

 

Donderdag 24 juni: Geboorte van H. Johannes de  Doper

Vandaag viert de Kerk het feest van Sint-Jan, in Limburg nauw verbonden met het einde van de aspergetijd. Na het feest van Sint-Jan worden ze niet meer gestoken. Met Jan wordt in dit geval Johannes de Doper bedoeld, de neef van Jezus die al voorbode van hem optrad en mensen doopte in de Jordaan. Vandaar zijn naam ‘de doper’. Hij doopte een doopsel van bekering en kondigde aan: "Na mij komt iemand die groter is dan ik.”

Lees verder >>>

 

Illustratie: Johannes de Doper doopt Jezus in de Jordaan, schilderij in de parochiekerk van Weert-Laar