Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 22 t/m 28 november 2020?

 

Zondag 22 november:  Hoogfeest Christus Koning | Laatste zondag van het kerkelijke jaar

Zondag is het al een beetje Oudjaar. In de Kerk is het de laatste zondag van de liturgische kalender. Volgende week op 1e Advent begint een nieuw kerkelijk jaar. Op de laatste zondag viert de Kerk het feest van Christus Koning. In de lezingen staat het laatste oordeel centraal. De boodschap is: benut je tijd en je talenten om goed te doen. Wat je uitdeelt, zul je zelf ook weer ontvangen. Wie goed doet…

Lees verder >>>

 

Maandag 23 november:  H. Trudo van Sint Truiden

Hij staat aan deze kant van de Maas niet op de officiële kalender, maar in zijn tijd was die grens er nog niet. Dus rekenen we Trudo van Sint Truiden gemakshalve tot de Limburgse heiligen. Hij overleed rond 695. Hij werd priester en trok predikend door Limburg en Brabant rond, dus hij is vast ook eens in het gebied va het huidige bisdom Roermond geweest. Trudo stichtte twee kloosters, waarvan één in het huidige naar hem vernoemde Sint-Truiden.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 24 november: HH. Andreas Dung Lac en gezellen

Andreas Dung Lac en zijn gezellen staan bekend als de Martelaren van Vietnam. Het gaat om een groep van bijna honderd mensen die tussen 1798 en 1861 vermoord werden vanwege hun geloof. Hoewel ze verspreid over een langere periode leefden, worden ze doorgaans als één groep gezien. Ze werden ook in 1988 samen heilig verklaard.

Lees verder >>>

 

Woensdag 25 november: H. Catharina van Alexandrië

Catharina van Alexandrië behoort tot de grote vrouwen uit de vroege kerk. Ze leefde in de derde eeuw en stierf rond 310. Haar leven is grotendeel legendarisch. Ze stierf de marteldood.

Lees verder >>>

 

Donderdag 26 november: Johannes Berchmans

Lange tijd was Johannes (Jan) Berchmans 1599 – 1621 de enige officieel heilig verklaarde Vlaming. De jongen uit Diest trad in bij de jezuïeten en ging te voet naar Rome. Daar leidde hij een onopvallend en zeer vroom leven. Vlak na zijn overlijden werd hij door het volk al als heilige beschouwd. Het duurde nog tot 1888 voordat hij officieel tot de eer der altaren werd verheven. In Vlaanderen zijn veel scholen en jongerenclubs naar hem vernoemd.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 27 november: Amelberga van Susteren

Susteren heeft zijn mooie basiliek onder anderen te danken aan de heilige Amelberga. Zij was ooit abdis van het door Willibrord gestichte benedictinessenklooster, dat rond de nu naar haar  vernoemde Amelbergabasiliek stond. Haar relieken worden er ook bewaard en eens in de zeven jaar vereerd tijdens de Heiligdomsvaart. Deze zou in 2021 plaatsvinden, maar is vanwege corona een jaar verschoven. Amelberg leefde in 9e eeuw.  

Lees verder >>>

 

Zaterdag 28 november:  Zalige Maria Helana Stollenwerk

De zalige Maria Helena Stollenwerk (1852-1900) is medeoprichter van de Dienaressen van de Heilige Geest, beter bekend als missiezusters van Steyl. Nadat de heilige Arnold Janssen eerste een missiecongregatie voor mannen had opgericht, stichtte hij in 1889 samen met Helena Stollenwerk een vrouwelijke van de wat internationaal de ‘Steyler missionarissen’ ging heten. Er kwam ook nog een contemplatieve congregatie. In 1899 maakte Helena Stollenwerk de overstap naar deze ‘roze’ zusters. Reeds acht weken later overleed ze aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. In 1995 werd ze door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Maria Helena Stollenwerk, stichteres van de 'blauwe zusters' van Steyl