Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 8 t/m 15 februari 2020

 

Zondag 9 februari: 5e zondag door het jaar

In het evangelie van de vijfde zondag door het jaar houdt Jezus zijn leerlingen voor dat ze het ‘zout der aarde’ moeten zijn en het ‘licht der wereld’. Gelovige mensen moeten de smaakmakers van de samenleving zijn, zo is zijn boodschap.

Lees verder >>>

 

Maandag 10 februari: Heilige Scholastica

De heilige Scholastica was de zus van Sint Benedictus, de stichter van de benedictijnen. Scholastica werd geboren rond het jaar 480 in Nurcia in de Italiaanse streek Umbrië. Ze had een nauwe band met haar broer, die ook bleef bestaan toen beiden in het klooster traden. Scholastica overleed in 543 in Monte Cassino. Ze geldt als patrones van de benedictinessen.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 11 februari: Gedachtenis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes | Wereldziekendag

Op 11 februari 1858 vond in het plaatsje Lourdes in Zuid-Frankrijk de eerste verschijning van Maria aan het meisje Bernadette Soubirous plaats. Er zouden later dat jaar nog zeventien verschijningen volgen. Lourdes groeide uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld. Op de datum van de eerste verschijning viert de Kerk het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Sinds 1992 geldt deze datum ook als Wereldziekendag.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 14 februari: HH. Cyrillus en Methodius

Veel mensen denken dat 14 februari de feestdag van Sint Valentijn is, maar in de liturgie viert de kerk het feest van de heilige monnik Cyrillus en zijn broer bisschop Methodius. Zij leefden in de negende eeuw. Ze kwamen uit de Griekse stad Thessalonica. Zij gebruikten als eerste de Slavische taal in de liturgie en de verkondiging van het geloof en wisten daarmee direct een veel grotere groep mensen te bereiken dan met he Latijn, dat door de meeste mensen in die regio niet machtig waren. Ze bedachten daar zelfs een nieuwe manier van schrijven voor deze taal, die wij nu kennen als het cyrillisch schrift.

Lees verder >>>

 

Valentijnsdag

Hoe zit het dan met Valentijn, naar wie deze dag zelfs vernoemd is? Er zijn maar liefst twee martelaren met deze naam bekend, die allebei met 14 februari verbonden zijn: de priester Valentinus van Rome en bisschop Valentinus van Terni.

Lees verder >>>