Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Diaconie centraal op eerste dag werkbezoek Heerlen

Elke regio in Limburg heeft z’n eigen kenmerken. Voor Parkstad geldt dat zelfs na decennia de sluiting van de mijnen nog steeds haar weerslag heeft op het dagelijks leven van mensen. Dat bleek vrijdag 22 november tijdens de eerste dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Heerlen.

De aandacht voor de mensen in moeilijke sociale omstandigheden en achterstandsposities stond centraal tijdens een ontmoeting met de besturen van de drie gemeentes die tot het dekenaat Heerlen behoren. De burgemeesters van Heerlen, Brunssum en Voerendaal waren met een of twee van hun wethouders hierbij aanwezig. Evenals vertegenwoordigers van diaconale initiatieven – zoals SchuldHulpmaatje, Vincentiusvereniging, de Vierdewereldbeweging, de stichting wijkpresentie en diverse parochiële werkgroepen. Zij vertelden aan de bisschop én aan de gemeentebesturen wat zij doen om mensen in armoedesituaties te helpen.

Uit alle verhalen bleek dat er in Parkstad een relatief grote groep mensen is, die ondanks alle sociale voorzieningen overal buiten de boot valt en daardoor in de problemen komt. De vrijwilligers somden moeiteloos diverse schrijnende situaties op, waar zij een helpende hand proberen te bieden. Ook de vergrijzing en de leegstand in diverse wijken in het dekenaat Heerlen kwam ter sprake. In een apart gesprek met het dekenaal bestuur werd de bisschop ook geïnformeerd over het aantal kerkgebouwen in het dekenaat en enkele recente herbestemmingstrajecten.

Vrijdagmiddag was Mgr. Smeets te gast in psychiatrisch centrum Wijerode. De bisschop werd door de raad van bestuur van GGZ-instelling Mondriaan bijgepraat over de situatie van de geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg. Aansluit vierde de bisschop de eucharistie met zo’n tachtig bewoners van Wijerode en ging hij met hen aan de koffie.

In Hoensbroek werd de bisschop ontvangen door de geloofsgroep ‘Opnieuw beginnen’, waar een groep van zo’n tien relatief jonge mensen elke veertien dagen bij elkaar komen met elkaar over Bijbelverhalen en hun geloof te praten. De ontmoeting werd afgesloten met het zingen van de vespers in de sfeervolle ‘Kleine Sint-Janskerk’ van Hoensbroek.

Het laatste onderdeel van de eerste dag van het werkbezoek bestond uit een ontmoeting met ruim zestig kerkbestuursleden en vrijwilligers uit het dekenaat. Zij wilden graag van de bisschop weten hoe hij de toekomst van de kerk voor zich ziet. Mgr. Smeets ging in kleine groepen met hen in gesprek.

Zaterdag is de bisschop onder meer te gast in de Andreasparochie in Heerlen-Zuid, bij diverse projecten in Brunssum en in Voerendaal. Zondag wordt het werkbezoek afgesloten in Heerlerheide en bij de talkshow ‘Noa de mes’.

Lees ook

Foto's