Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Brieven uit 2030 op eerste dag werkbezoek Sittard

Stel, je bent een gelovige katholiek in 2030. Wat zou je met terugwerkende kracht willen zeggen tegen de parochianen van 2019? Die vraag stelde het pastorale team van Geleen aan twintig actieve parochianen. Het leverde interessante beschouwingen op, waaruit hoop op een betere toekomst spreekt, maar ook een gezonde dosis realisme. 

Een bundel met de brieven uit 2030 werd vrijdag 23 augustus aangeboden aan bisschop Harrie Smeets op de eerste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat Sittard. Een aantal van de briefschrijvers was daarbij aanwezig en ging met de bisschop in gesprek over hun dromen voor de kerk van de toekomst. Die kerk is in de ogen van de meeste briefschrijvers wel kleiner dan nu, maar daarom niet minder belangrijk. De parochies van Geleen horen overigens pas een paar maanden bij het dekenaat Sittard. Voorheen maakten ze deel uit van Schinnen. De kennismaking van de bisschop met de parochies, was tegelijk een kennismaking van het cluster Geleen met het dekenaat Sittard.

Pastoor Harry Quaedvlieg en zijn team presenteerden de bisschop geen overzicht van de nieuwgevormde parochiestructuur of de te sluiten kerkgebouwen, maar lieten hem kennismaken met een aantal interessante nieuwe initiatieven. Zoals de nieuwe activiteiten voor jongeren, de ontbijtgroep voor ouderen, de zomerpelgrimages, de openluchtkapel op de Markt op Goede Vrijdag, Kerkproeverij en de wens om een eigen taxibusje voor de parochie aan te schaffen. 

Bie Zefke
Aansluitend aan het bezoek in Geleen werd de bisschop ontvangen in inloophuis BieZefke in Sittard. Daar gebruikte hij de lunch met enkele tientallen dak- en thuislozen die hier regelmatig komen eten. De maaltijden worden volledig door vrijwilligers verzorgd. Het bezoek van de bisschop werd zowel door de vrijwilligers als de gasten zeer op prijs gesteld.

Het middagprogramma begon met een gebedsmoment in de parochiekerk van Limbricht, waar zich enkele tientallen parochianen uit Limbricht, Guttecoven en Einighausen hadden verzameld. Tijdens het gezamenlijk koffiedrinken na afloop werd de bisschop geïnformeerd over de samenwerking tussen de drie dorpsparochies. Ook sprak hij met vrijwilligers van diverse werkgroepen. 

Tieners
Voor het volgende programmaonderdeel ging de bisschop naar Sittad voor een ontmoeting met de tienergroep die de zusters Dominicanessen hebben opgericht. De jongeren vertelden heel eerlijk dat ze graag naar de tienergroep komen, maar daar op school soms wel vragen van vrienden over krijgen. Na de mis in de Sint-Michielskerk bij gelegenheid van het feest van Sint Rosa – de stadspatrones van Sittard – werd de eerste dag van het werkbezoek afgesloten met een ontmoeting met leden van alle kerkbesturen uit het dekenaat.  

 

Lees ook

 

Foto's