Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Van klussende pastoor tot catechese op het springkussen

De tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Sittard zat zaterdag 24 augustus vol verrassingen: van een klussende pastoor tot een herbergmaaltijd en van catechese op het springkussen tot nieuwe initiatieven voor pelgrimspastoraat. 

De dag begon zaterdagmorgen bij pastoor Rik Achten van Elsloo en Meers. De pastoor heeft beslist geen twee linkerhanden, want alle klussen in de parochie pakt hij zelf aan. Hij heeft er zelfs een speciale klusbus voor aangeschaft, die hij zaterdag trots aan de bisschop liet zien. Losse vloerplanken vastzetten, de gewelven van de kerk opnieuw verven of een complete parochiezaal bouwen: pastoor Achten draait er z’n hand niet voor om. Ook de techniek in de kerk – van een levensgrote computerpresentatie tot verbeteringen in de geluidsinstallatie regelt de pastoor zelf met z’n eigen team van vrijwilligers. Naar eigen zeggen bespaart hij de parochie daar veel geld mee. 

Urmond
De volgende stop op de rondrit door het dekenaat was in de kerk van Urmond, waar zich bijna honderd vrijwilligers van de parochies van Berg, Urmond en Stein hadden verzameld. Hier werd de bisschop geïnformeerd over de weg die de parochies in 20 jaar hebben afgelegd om tot een hecht samenwerkingsverband te komen, zonder de eigenheid van de verschillende dorpen overboord te zetten. Ook werden alle aanwezigen bijgepraat over het traject van herbestemming van de voormalige Sint-Jozefkerk in Kerensheide. Tot slot kreeg de bisschop een boek aangeboden over het 250-jarig bestaan van de kapel van Onze-Lieve- Vrouw in de Nood in de buurtschap Keerend, een van de populaire devotieplekken in het parochiecluster.

Voor de lunch schoof Mgr. Smeets aan bij de herbergmaaltijd in de parochiekerk van Sittard-Vrangendael. Een keer per maand koken vrijwilligers met en voor mensen die niet graag alleen eten en wat aanspraak zoeken. Tijdens de herbergmaaltijd kwamen al snel tal van persoonlijke verhalen op tafel, die de gasten graag met de bisschop wilden delen.

ZaterdagMiddagClub
Van een heel andere orde was vervolgens het bezoek aan de ZaterdagMiddagClub. In een voormalig bedrijfspand in het centrum van Sittard hebben kapelaan Guus van der Wegen en een team van vrijwilligers in de loop van de jaren een kinderparadijs gebouwd, compleet met trampolines, springkussens, een skelterbaan, knutselhoeken en een legodorp. Elke zaterdagmiddag komen hier zo’n honderd kinderen om zich uit te leven, onder begeleiding van een stuk of vijftien vrijwilligers. Tussen het spelen door is er ruimte voor catechese, liedjes en een gebed. Aan de hand van zijn mijter en solideo vertelde bisschop Smeets aan de kinderen wat een bisschop is. Daarna was het weer tijd voor het springkussen en voor iedereen een portie friet.

Modern pelgrimspastoraat
Mgr. Smeets was toen al weer een paar honderd meter verderop, waar hij ontvangen werd door de parochies van Sittard-Zuid en Munstergeleen, die moderne vormen van pelgrimage hebben omarmd om de boodschap van het evangelie op een eigentijdse manier bij nieuwe doelgroepen te verkondigen. Zo wordt samengewerkt met een project voor zingeving bij jongeren, met het bedevaartsoord van pater Karel Houben in Munstergeleen en de basiliek in centrum van Sittard, die al een bedevaarttraditie van meer dan 150 jaar heeft. Verrassend was een bezoek aan de Andreaskapel in de wijk Leyenbroek, die sinds enkele jaren geheel gerenoveerd is en weer een kerkelijke functie heeft gekregen. 

De zaterdag werd afgesloten met een bezoek aan zorgcentrum Hoogstaete, waar de bisschop samen met de bewoners de eucharistie vierde en vervolgens ruim de tijd nam om met hen in gesprek te gaan. 

 

Lees ook

 

Foto's