Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek bisschop aan Sittard afgesloten met Rosaprocessie

Wie van wierook houdt, had zondag 25 augustus in Sittard moeten zijn. Op die dag trok daar de jaarlijkse Sint-Rosaprocessie. Traditiegetrouw ging dat gepaard met grote wolken wierook. Lopend op de muziek van processiemarsen en beschenen door de zon leverde dat prachtige plaatjes op. De processie was tevens het hoogtepunt van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Sittard.  

Het feest van de stadspatrones Sint Rosa begon met een pontificale eucharistieviering in de Sint-Michielskerk. Naast het gemeentebestuur en tal van andere gasten, was deze keer ook de consul-generaal van Peru bij de viering aanwezig. Dit jaar was het 350 jaar geleden dat de Peruaanse heilige Rosa van Lima tot patrones van Sittard werd benoemd. Bij gelegenheid van dat jubileum schonk de consul een schilderij van de heilige. 

In zijn preek riep bisschop Smeets alle aanwezigen op om zich in navolging van Sint Rosa tot het uiterste in te spannen om het Rijk Gods dichterbij te brengen. “Het koninkrijk van God is niet hier of daar, maar het is wel dichtbij. Elke keer als wij ons inspannen om het goede te doen, brengen we het een stukje dichterbij.” Tijdens de mis werd ook nog even stil gestaan bij het 15-jarige meisje Rosa van der Palen uit Sittard, dat in 1996 spoorloos verdween en van wie nooit meer iets vernomen is. 

Na de mis trok de processie vanaf de Michielskerk aan de Markt naar de Kollenberg, net buiten het centrum van Sittard. Daar staat al ook al eeuwenlang een kapel die aan Sint Rosa is gewijd. Honderden mensen liepen in de stoet mee. Langs de kant van de weg stond het publiek ook rijen dik. Velen sloten zich ook aan, waardoor er uiteindelijk misschien wel duizend of meer mensen bij de kapel aankwamen. Uiteraard omgeven door grote wolken wierook. Na enkele gebeden en het zingen van het Sint-Rosalied gaf bisschop Smeets de zegen met het Allerheiligste, waarna de menigte de route terugliep. De plechtigheid werd in de kerk afgesloten met het zingen van het Te Deum en opnieuw de zegen. 

Daarna ging – en ook dat is traditie – de kermis van start. In de tuin van de pastorie werd bisschop Smeets voorgesteld aan de vele vrijwilligers die de processie mee organiseren. Van deken Wilbert van Rens kreeg hij een mozaïek van de engel Gabriël aangeboden. Het kunstwerk is afkomstig uit het atelier van de beroemde architect Pierre Cuypers. 

Zondagmiddag werd het driedaags werkbezoek van de bisschop aan Sittard afgesloten met een ontmoeting met het pastoraal beraad van het dekenaat. De aanwezige priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten keken samen met de bisschop terug op het bezoek en gingen met hem en met elkaar in gesprek over nieuwe pastorale initiatieven. Mgr. Smeets gaf aan het zeer op prijs te hebben gesteld dat hij overal mensen ontmoette die zich bewust zijn dat de kerkbetrokkenheid in parochies terugloopt, maar toch niet bij de pakken gaan neerzitten en steeds nieuwe ideeën bedenken om mensen te bereiken.  

 

Lees ook

 

Foto's