Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Slotdag werkbezoek Susteren: van kerk naar museum

Bisschop Harrie Smeets heeft zijn werkbezoek aan het dekenaat Susteren zondag afgesloten met diverse liturgievieringen. Ook bezocht hij twee musea: het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht en het herdenkingscentrum voor Edith Stein in Echt.

Wie naar Maasbracht gaat, kan niet om de binnenvaart heen. Het Midden-Limburgse plaatsje heeft na Amsterdam de grootste haven voor de binnenvaart in Nederland. Helaas vond in Maasbracht ook de grootste scheepsramp van Nederland plaats, zo kreeg bisschop Harrie Smeets zondagmorgen bij zijn bezoek aan het Maas Binnenvaartmuseum te horen.  

Precies 75 jaar geleden blies de Duitse bezetter om strategische redenen 240 schepen die in de haven lagen op, met een enorme ravage tot gevolg. In het museum is het scheepskerkhof op schaal nagebouwd. Gelukkig liet bij de ramp niemand het leven, maar zo’n duizend mensen die op de scheepten woonden, raakten dak- én werkloos. Gelukkig werden ze op de wal gastvrij opgevangen, wat voor een onverwoestbare band tussen de schippers en de gemeenschap van Maasbracht heeft gezorgd, zo werd de bisschop verteld. 

Aansluitend ging Mgr. Smeets voor in de wekelijkse zondagsviering in de Gertrudiskerk in Maasbracht, waar voor de gelegenheid vertegenwoordigers van de hele bij aanwezig waren. Ook had hij nog een ontmoeting met het kerkbestuur. 

Voor het bezoek aan het tweede museum ging de bisschop zondagmiddag naar Echt. In het nieuwe Cultuurhuis in Echt is ook plaats in geruimd voor de stichting Dr. Edith Stein, die de herinnering aan deze bijzondere heilige levend houdt. De van oorsprong Joodse karmelietes woonde enkele jaren in het klooster in Echt, totdat ze in 1942 werd opgepakt en om het leven kwam in Auschwitz. In 1998 werd ze heiligverklaard. Echt is sinds enkele jaren een officiële bedevaartplaats voor de heilige Edith Stein en in het cultuurhuis worden regelmatig groepen pelgrims ontvangen.

Aansluitend stond de tweede liturgieviering van de dag op het programma. In de Landricuskerk in Echt werd een zogeheten Oremusviering gehouden. Dit is een gebedsviering die de priesters van het dekenaat eens per maand houden. Deze keer werd in de viering onder meer stil gestaan bij de heilige Edith Stein. Dit gebeurde onder meer door leerlingen van het Connectcollege in Echt, die samen met de stichting Jongeren Ontmoeten Edith Stein (JOES) binnenkort een bezoek aan Auschwitz brengen. 

Het werkbezoek aan het dekenaat werd aan het einde van de middag afgesloten met een korte vesperdienst in de Amelbergabasiliek in Susteren. 

 

Lees ook

 

Foto's