Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Mgr Smeets: 'De Kerk heeft een boodschap en die mogen we laten horen'

“Hoe is het nu met u?” “Leuk dat u weer eens hier bent?” “Even terug?” Over straat lopen in Venray met bisschop Harrie Smeets is een feest van herkenning. Voordat hij precies een jaar geleden tot bisschop werd benoemd, was hij vijftien jaar deken van Venray. En ze zijn hem daar nog niet vergeten, zo blijkt tijdens het ‘kennismakingsbezoek’ met het dekenaat dat de bisschop eigenlijk al op z’n duimpje kent. 

Als de bisschop op de eerste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat tussen twee afspraken door even door het centrum van Venray loopt, wordt hij door tal van mensen aangesproken. Voor de bisschop voelt het een beetje als thuiskomen. Hij hoeft tijdens het bezoek niet voorgesteld te worden aan priesters, kerkbestuursleden of andere vrijwilligers, want hij kent ze bij naam en informeert direct hoe het ermee gaat. Juist omdat Venray bekend terrein is voor Mgr. Smeets is het programma van het werkbezoek daarop aangepast. 

De bisschop wordt vrijdagochtend verwelkomd in de Edith-Steinkapel in Nieuw-Bergen waarin ook het Ontmoetingscentrum Bergen is gehuisvest. Meer dan honderd senioren zijn hier uitgenodigd voor een ontbijt met de bisschop. Pastoor Jo Janssen maakt van de gelegenheid gebruik om de bisschop te laten zien hoe de multifunctionele zaal tegelijkertijd als kapel en als ontmoetingsruimte functioneert. Na het ontbijt helpen vele handen om van de ontbijtzaal weer een kerkruimte te maken. 

De pastoor laat zien hoe bij de kerk ook een keuken is gebouwd, waar een keer per week gekookt wordt voor ouderen die samen willen eten. In een andere ruimte is een voedselbank ingericht. De parochie heeft zich ook ingezet voor de aanschaf van een buurtbus die door vrijwilligers wordt bestuurd en een meldpunt voor mensen die met een zorginstantie in aanraking willen komen.  

Vrijdagmiddag is de bisschop te gast bij de ouderen van Venray. In wijkcentrum ’t Schöpke draagt hij de mis op voor de bewoners van zorgcentrum De Mulder. In zijn inleiding verwijst Mgr. Smeets naar zijn staf. Deze was oorspronkelijk van de in Venray geboren missiebisschop Petrus Verriet en Mgr. Smeets heeft hem vorig jaar bij zijn wijding in bruikleen gekregen. Na de mis is er gelegenheid om de staf van dichtbij te bekijken.

Vanuit Venray spoedt de bisschop zich vervolgens naar het noordelijkste punt van zowel het dekenaat als het hele bisdom. In de sacristie van de parochiekerk van Molenhoek hebben zich dan al de kerkbesturen van alle parochies in het dekenaat verzameld. Aan de bisschop uitleggen hoe het dekenaat functioneert, hoeft in dit geval niet en dus zijn de rollen omgedraaid. Mgr. Smeets vertelt uitvoerig aan de kerkbesturen hoe het hem na een jaar als bisschop vergaat. Hij geeft daarbij aan overal de zorgen voor de toekomst van de kerk te herkennen, maar op zijn rondgang door het bisdom ook veel hoopvolle nieuwe initiatieven te zien. “De kerk is veel groter dan de mensen die op zondag naar de mis gaan. Dat is me dit jaar wel duidelijk geworden,” aldus Mgr. Smeets. “Ik heb heel veel kleine wondertjes gezien. We hebben als kerk nog steeds een boodschap voor de samenleving en dat mogen we laten zien en horen.” 

Tijdens het tweede deel van de avond sloot Johan Van der Vloet van de werkgroep parochievernieuwing van het bisdom hierbij aan met een betoog om als kerkbesturen niet stil te blijven zitten, maar te dromen over de toekomst en daaruit een werkbaar beleidsplan te distilleren. “Er zijn heel veel vitale elementen in een parochie. Gebruik die als hefboom voor de toekomst.”

Zaterdag is bisschop Smeets te gast in Gennep en zondagmorgen in de Paterskerk in Venray. 

 

Lees ook

 

Foto's