Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop in Venray bij jubileum koor: 'Muziek verandert mensen'

Het 60-jarig jubileum van het zangkoor de Zangers van Sint Frans vormde zondag het feestelijke sluitstuk van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Venray. Aansluitend onthulde die bisschop een portret van zichzelf als herinnering aan zijn tijd als deken van Venray.

Het programma van het werkbezoek aan het dekenaat Venray was een groot feest der herkenning. Vóór zijn benoeming tot bisschop was Mgr. Smeets namelijk vijftien jaar pastoor-deken van Venray. En dus kwam hij dit weekeinde veel oude bekenden tegen. Onder hen ook de leden van het koor de ‘Zangers van Sint Frans’. Zondag werd het 60-jarig bestaan van het koor gevierd met een zeer feestelijke mis in de Paterskerk in Venray. De kerk was nagenoeg tot de laatste plaats bezet. Samen met het Venrays Mannenkoor zorgden de Zangers van Sint Frans voor een zeer indrukwekkende muzikale ondersteuning van de viering. 

In zijn preek wees Mgr. Smeets op het belang van levende muziek in liturgievieringen. “Muziek maakt mensen anders. Muziek maakt contact met de ziel en opent ons hart voor God en voor elkaar. Muziek gaat verder, waar woorden ophouden,” aldus de bisschop. Hij herinnerde zich dat hij vlak na zijn aanstelling als deken van Venray ook het 45-jarig jubileum en later 50-jarig jubileum van het koor had meegevierd. En passant nodigde hij zichzelf ook vast uit om over vijftien jaar het 75-jarig jubileum mee te vieren. “Als het even meezit, ben ik dan nog net in functie,” grapte de bisschop. 

Na de mis werd Mgr. Smeets ontvangen in de pastorie van deken Ed Smeets, waar de bisschop tot eind vorig jaar zelf woonde. Hier mocht hij een schilderij onthullen dat bestemd is voor de portrettengalerij van Venrayse dekens. Het portret van Mgr. Smeets is gemaakt door kunstenares Lucia Knops, die samen met de bisschop het doek onthulde. Het schilderij krijgt voorlopig een plek in de grote kerk in Venray, zodat alle parochianen het ook kunnen zien. Ter afsluiting van zijn bezoek aan Venray bezocht de bisschop de receptie van het jubilerende koor, waar hij ook nog veel bekenden uit zijn Venrayse tijd tegenkwam.

Zaterdag speelde de tweede dag van het werkbezoek van Mgr. Smeets aan het dekenaat zich af in Gennep. De bisschop vierde aan het einde van de middag eucharistie met de parochie en het kinderkoor. Daarna was hij te gast bij de tienergroep. Zij wilden van de bisschop weten ‘hoe je bisschop wordt’. Daarna gingen ze in groepjes aan de slag rond het thema ‘talenten’. In het weekeinde van 18 tot en met 20 oktober bezoekt bisschop Smeets het dekenaat Susteren. 

Lees ook

 

Foto's