Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Boek over 'Limburgse ‘Ruusbroec’ – Jan Pullen – verschenen 

“Een groot mysticus onder de Limburgse priesters. Iemand die eigenlijk zaligverklaard zou moeten worden.” Zo omschrijft professor dr. Mgr. Piet Stevens uit Heerlen de 16e-eeuwse Jan Pelgrim Pullen, over wie hij een boek schreef. Het eerste exemplaar werd zaterdag 11 mei in Roermond aan bisschop Harrie Smeets aangeboden.

Mgr. Piet Stevens is emeritus-hoogleraar en voormalig secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Sinds zijn emeritaat heeft hij diverse boeken over spirituele onderwerpen geschreven. Een aantal jaren geleden kwam hij de naam van de Limburgse priester Jan Pullen tegen en hij heeft zich sindsdien in het leven en werk van deze bijzondere priester verdiept. Stevens noemt Pullen een groot theoloog en pastor in crisistijd en daarmee een voorbeeld voor de kerk van vandaag. 

De priester Jan Pullen werd bijna 500 jaar geleden geboren in Vlodrop. In de jaren zeventig en tachtig van de 16eeeuw werd hij een vertrouweling en zelfs de tijdelijk plaatsvervanger van de eerste bisschop van Roermond, Mgr. Lindanus. Als priester was Pullen actief in Venray en Roermond. Later werkte hij ook in Gent en Den Bosch. Daar groeide hij uit tot geestelijk leidsman voor veel mensen. 

Op verzoek zette Pullen zijn spirituele adviezen op papier. Dit heeft geleid tot 58 mystieke teksten. Deze zijn in later eeuwen volledig in vergetelheid geraakt. Pas in 1929 duikt zijn naam voor het eerst weer op. Stevens heeft zich nu in de persoon van Pullen verdiept en beschrijft hem in zijn boek als priester, mysticus en mystagoog. “Ik zie hem als geestelijk erfgenaam van Ruusbroec en Meister Eckhart,” zo zei Stevens bij de prestatie van zijn boek, daarmee verwijzend naar twee heel bekende mystici uit de 13e en 14eeeuw. “Als mysticus mag je Pullen gerust de Ruusbroec van de noordelijke Nederlanden in de 16eeeuw noemen,” aldus Stevens.

Het boek ‘In aller stillheijt gestilt’ van Mgr. Piet Stevens is uitgegeven bij Discovery Books in Leeuwarden. Het boek kost € 24,95 en is de reguliere handel te koo

Titel: In aller Stillheijt gestilt, Jan Pelgrim Pullen, priester van het bisdom Roermond, mysticus en mystagoog’ 
Auteur: prof. Dr. Mgr. Piet Stevens
Uitgeverij: Discovery Books, Leeuwarden
ISBN: ISBN: 9789077728536
Prijs: € 24,95