Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Hulpbisschop bij opening 75 jaar Bevrijding Limburg in Mesch

Mgr. Everard de Jong is komende donderdag (12 september) namens het bisdom Roermond aanwezig bij de officiële start van de viering van 75 jaar Bevrijding Limburg in Mesch. De hulpbisschop spreekt dan tijdens de ceremonie een gebed uit. Het is die dag precies 75 jaar geleden dat het eerste deel van Nederland werd bevrijd. 

In Mesch zetten 75 jaar geleden de eerste geallieerden voet op Nederlandse bodem. Manschappen van de 30ste Amerikaanse infanterie, bijgenaamd de ‘Old Hickory’, overschreden op 12 september om 10.00 uur de Nederlands-Belgische grens. Dit historische moment was de start van een omvangrijke bevrijdingsroute door Limburg die uiteindelijk tot 3 maart 1945 heeft geduurd. Daarmee brak een nieuwe periode van vrijheid aan die inmiddels 75 jaar duurt. 

Uit dankbaarheid voor de bevrijders vindt op die dag, 75 jaar na dato, een herdenking plaats bij het gedenkmonument aan de Grijzegraaf in Mesch. De aankomst van het bevrijdingsvuur uit Caen is het startschot van de officiële herdenkingsceremonie die van 10.00 uur tot 11.00 uur wordt gehouden. Twee groepen lopers van Atletiek Maastricht hebben het vuur uit Caen (Normandië) naar Mesch gebracht. Bij de ceremonie zijn behalve de hulpbisschop ook veteranen en veel andere gasten aanwezig, zoals staatssecretaris Knops namens de Nederlandse regering, de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra en gouverneur Theo Bovens. Een stoet historische voertuigen rijdt door Mesch en omstreeks 12.15 uur is er een yover van historische vliegtuigen.

De ceremonie in Mesch is de start van een weekend vol activiteiten rond 75 jaar Bevrijding in Zuid-Limburg en tevens het startschot van de viering van 75 jaar Bevrijding Limburg. Onder deze noemer zijn tot en met mei volgend jaar diverse activiteiten in de hele provincie. Kijk voor meer informatie op: www.75jaarliberation.nl en www.75jaarbevrijdinglimburg.nl.