Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Kardinaal Woelkie bezoekt klooster Edith Stein in Echt

Kardinaal Rainer Maria Woelki – de aartsbisschop van Keulen – heeft maandag het klooster van de Karmelietessen in Echt bezocht. Hier woonde de heilige Edith Stein, nadat zij in 1938 voor de Nazi’s vanuit Keulen naar Nederland was gevlucht.

De van huis uit Joodse filosofe Edith Stein was katholiek geworden en ingetreden bij de Karmelietessen in Keulen. In 1942 werd zij samen met haar zus Rosa alsnog in Echt opgepakt en naar het concentratiekamp Auschwitz gevoerd. Hier werden zij enkele dagen later vermoord. In 1998 werd Edith Stein onder haar kloosternaam Teresa Benedicta van het Kruis heilig verklaard. Zij is ook uitgeroepen tot patrones van Europa.

Dat Edith Stein naar de Kamel in Echt ging, was op zich niet verwonderlijk. Er is altijd een hechte band tussen de Karmelietessen in het aartsbisdom Keulen en in het bisdom Roermond geweest. De Kamel in Echt is eind 19e eeuw vanuit Keulen gesticht. Later werd het gesloten klooster in Keulen heropgericht door zusters die daar vanuit Maastricht via Aken terecht waren gekomen. In dat klooster is Edith Stein in 1934 ingetreden.

Het aartsbisdom Keulen heeft altijd contact met de Karmel in Echt gehouden. Ook kardinaal Meisner – de voorganger van kardinaal Woelki – is meerdere keren in Echt te gast geweest. Het bisdom Keulen heeft ook een Edith Steinstichting opgericht, die regelmatig over haar leven en werk publiceert. Ook in Echt bestaat een Edith-Steincentrum waar regelmatig lezingen worden gehouden. Een aantal jaren geleden heeft Echt de officiële status van bedevaartplaats gekregen, vanwege de verering voor Edith Stein.

Het klooster in Echt behoort tot de contemplatieve tak van de Karmelietessen. Zij lijden een leven van armoede, gebed en afzondering. Voordat hij naar Echt ging, bracht de Keulse kardinaal eerst een kennismakingsbezoek aan bisschop Smeets in Roermond. Hulpbisschop De Jong begeleidde hem vervolgens naar Echt. De ontmoeting bij de zusters begon met het gezamenlijk bidden van het middaggebed. De kardinaal kreeg vervolgens van de zusters een boek aangeboden over Edith Stein.