Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

L1 zendt documentaire over Passiespelen uit

In aanloop naar Pasen zendt de regionale omroep L1 in de Goede Week drie keer de documentaire ‘Van Tegelen naar Golgotha’ uit. Als voorbereiding op de Passiespelen van volgend jaar, maakte regisseur Cees Rullens samen met de hoofdrolspelers Marcel Claessen (Jezus), Mariëlle Billekens (Maria) en Robin Langen (Ruby) vorige maand een reis naar Jeruzalem. TV-maker Bart Hölscher filmde deze oriëntatiereis.

De documentaire wordt uitgezonden op Witte Donderdag 18 april om 21.00 uur, op Goede Vrijdag 19 april om 15.15 uur en op Paaszaterdag 20 april om 18.00 uur. Op Goede Vrijdag 19 april wordt aansluitend aan de documentaire de registratie van de vorige Passiespelen uit 2015 uitgezonden.

In de documentaire is te zien hoe de regisseur en spelers van de Passiespelen Tegelen 2020 een bezoek brengen aan iconische locaties uit de laatste dagen van het leven van Jezus in en rond Jeruzalem. Zij gaan op zoek naar de roots van de personages die zij tijdens de Passiespelen gaan neerzetten. Maar daarnaast ervaren zij vooral hoe het is om te leven in en rond een stad waar ‘muren’ het leven van alledag bepalen en beïnvloeden.

Regisseur Rullens gaat in de documentaire ook op zoek naar aanknopingspunten voor zijn regievisie, vormgeving en decor voor de Passiepelen van 2020. Het bezoek aan Jeruzalem maakte veel indruk: “Het feit dat Jezus daar heeft rondgelopen, dat druipt natuurlijk van die hele stad af,” zegt Rullens. “Er is zoveel liefde, devotie, goede intenties. Maar tegelijkertijd zit er zoveel haat, zoveel ongelijkheid, zoveel onrecht. Als je dat tot je door laat dringen, dan vind je geen woorden meer. Dan loop je over.”

De voorstelling de Passiespelen 2020 wordt een ‘andere’ voorstelling. Een nieuwe tekst - ‘Hem achterna’ geschreven door Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen - en ook nieuwe muziek (van Wim Naus), een nieuw decor, nieuwe kostuums, speciale grime en haarwerk. Het decor wordt de ‘oude stad’. De première van de twintigste Passiespelen in Tegelen is op zondag 10 mei 2020.

Illustratie: De regisseur en enkele acteurs van de Passiespelen kijken vanaf de Olijfberg uit over Jeruzalem