Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisdom reikt suggesties aan om samen Kerstmis 2020 te vieren

Hoe vieren we dit jaar Kerstmis? Die vraag zal in menige parochie al zijn gesteld. De coronamaatregelen blijven vooralsnog beperkingen opleggen, waardoor we dit jaar geen bomvolle kerken tijdens de nachtmissen zullen zien. Toch zal er bij veel mensen tijdens de kerstdagen behoefte zijn aan een moment van bezinning. In dit bijzondere jaar wellicht nog meer dan andere jaren.

Het bisdom Roermond heeft een lijst met ideeën online gezet die parochies kunnen gebruiken als alternatief voor hun programma tijdens de kerstdagen. Op de lijst staat onder meer een volledig uitgewerkt draaiboek voor een kerstwandeling. Maar ook ideeën als ‘kindje wiegen’, ‘maak Kerstmis langer’ en ‘een thuis-gebedsdienst’ worden genoemd. Wie zelf ook een goed idee heeft, kan dit aanmelden.

Voorbeeldwandeling

Om parochies op weg te helpen om tijdens de kerstdagen toch iets te kunnen aanbieden, heeft het bisdom een lijst met suggesties opgesteld van kleinschalige activiteiten die aangeboden kunnen worden. Het meest gedetailleerd uitgewerkt is een idee van kapelaan Marcin Fratczak uit Horst, die een compleet draaiboek heeft gemaakt voor een kerstwandeling '7 Stappen voor God om in jou geboren te worden'. De route van zo’n drie kilometer doet onderweg een aantal halteplekken aan waar met behulp van kerststallen of losse beelden een deel van het kerstverhaal kan worden verteld. Wie de hele route loopt, komt alle figuren uit de kerststal tegen.

Naast een routebeschrijving, heeft Fratczak ook een inhoudelijke tekst gemaakt, die wandelaars onderweg zelf kunnen lezen of voorlezen. De wandeling is ook heel geschikt om met gezinnen te lopen en de kinderen onderweg zelf de route te laten zoeken. In het voorbeeld loopt de wandeling door Horst, maar elke parochie kan deze aanpassen aan haar eigen omgeving en situatie. Het volledige draaiboek is te downloaden van de website van het bisdom. Parochies die vragen hebben over de uitvoering kunnen zich wenden tot kapelaan Fratczak.

Stille Nacht zingen

Een ander idee komt van pastoor Rainer Kanke van Echt. Hij heeft de moeite genomen om voor elke dag van de Advent een heel korte bezinning te schrijven. Per dag niet meer dan één of twee zinnen. Lang genoeg om bijvoorbeeld te gebruiken voor social media. Ook deze teksten zijn te downloaden van de site van het bisdom en voor iedereen vrij te gebruiken. Een lid van het kerkelijk zangkoor uit Nieuwstadt bedacht dat het mooi zou zijn als op Kerstavond zoveel mogelijk mensen op een bepaald tijdstip buiten staan om individueel het Stille Nacht te zingen, net zoals er eerder dit jaar ook gezamenlijk geapplaudisseerd is voor de mensen in de zorg. Het bisdom neemt dit idee over en stelt voor om dit op Kerstavond om 23.00 uur te doen.

De volledige lijst met suggesties is te vinden op de website van het bisdom Roermond. Tevens is iedereen uitgenodigd om deze lijst aan te vullen. Heeft u een goed idee? Heeft uw parochie wellicht al een plan uitgewerkt, laat het ons weten, zodat deze aan de lijst kunnen worden toegevoegd. Let op: alle ideeën moeten wel coronaproof uit te voeren zijn!