Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 17 t/m 23 mei 2020

 

Zondag 17 mei:  6e Zondag van Pasen

Mensen liefhebben. Dat is de belangrijkste opdracht die Jezus ons gegeven heeft. Ook mensen die we misschien wat minder aardig vinden zijn onze broeders en zusters.

Lees verder >>>

 

Maandag 18 t/m woensdag 20 mei: Kruisdagen

De drie dagen vóór Hemelvaart viert de Kerk de zogeheten 'Kruisdagen'. Van oudsher dagen om te bidden voor een goede oogst. Op sommige plaatsen in Limburg vinden deze dagen de ‘kruisprocessies’ plaats, zo genoemd vanwege het kruis dat voorop gaat.

Lees verder >>>

 

Maandag 18 mei: H. Johannes I (paus)

De eerste paus die zich Johannes noemde leefde aan het begin van de zesde eeuw. Hij werd door koning Theodorik van de Goten als persoonlijk gezant naar de keizer in Constantinopel gestuurd om een einde te maken aan diens onverzoenlijke houding jegens de Goten. Omdat dit maar deels lukte liet Theodorik hem niet terugkeren naar Rome. Johannes stief in 526 in Ravenna.

Lees verder >>>

 

Woensdag 20 mei: Zalige Josefa Stenmanns

Vandaag herdenken we een Limburgse zalige: Josefa (Hendrina) Stenmanns (1852-1903). Zij is de medestichteres van de zusters Dienaressen van de Heilige Geest (blauwe zusters) van Steyl.  Ze kwam oorspronkelijk uit Issum in Duitsland. In 1884 kwam ze naar Steyl, waar de heilige Arnold Janssen net zijn Missiehuis voor het Gezelschap van het Goddelijk Woord (S.V.D.) geopend had. Ze begon daar aanvankelijk als keukenhulp. In 1889 stichtte zij samen met Arnold Janssen en met de zalige Helena Stollenwerk ook een vrouwelijke tak: de Dienaressen van de Heilige Geest. Toen Helena Stollenwerk de overstap maakte naar de contemplatieve tak van de congregatie (roze zusters) werd Josefa Stenmanns de overste. In 1903 overleed ze aan de gevolgen van astma en waterzucht. Josefa Stenmanns werd in 2008 in openluchttheater de Doolhof in Tegelen zalig verklaard.

Lees verder >>>

 

Donderdag 21 mei: Hemelvaart van de Heer

Veertig dan na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren viert de Kerk het feest van de hemelvaart van Christus. Na zijn verrijzenis verscheen hij nog diverse malen aan zijn leerlingen. Op de dag van hemelvaart werd hij voor de ogen van zijn leerlingen voorgoed in de hemel opgenomen.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 22 mei: H. Rita

Rita van Cascia werd rond 1380 in Roccaporena (bij Spoleto) in Italië geboren. Als jong meisje droomde zij ervan in het klooster te gaan. Ze had een grote devotie voor de lijdende Christus. Ze werd echter uitgehuwelijkt aan een ruwe man die haar mishandelde. Ook haar twee zoons hadden het ruwe karakter van hun vader. Rita beschouwde dit als haar manier om het lijden van Christus na te volgen. Nadat haar man en kinderen gestorven waren, trad ze alsnog in het klooster bij de Augustinessen. Daar leidde zij een leven van boete en gebed en zou ze wonderbare tekens van verbondenheid met de lijdende Christus hebben ontvangen. Ze ligt begraven in de plaatselijke St-Ritakerk. Deze werd in 1947 ter ere van haar gebouwd en nu een bedevaartsoord is. De heilige Rita is vooral bekend als patrones van hopeloze zaken. In Oud-Valkenburg bestaat een kleine Ritabedevaart en in Nieuw-Bergen is een aantal jaren geleden ene moderne kapel gebouwd, die naar haar is vernoemd.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Afbeelding van de hemelvaart van Christus op de Roermondse Passietafel, een van de oudst bekende schilderijen van Nederland.