Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 10 t/m 16 oktober 2021?

 

Zondag 10 oktober:  28e zondag door het jaar

Met zijn opmerking over de kameel die door het oog van de naald kan kruipen, houdt Jezus ons de vraag voor: kies ik voor rijkdom of voor de echte schatten in mijn leven: gezondheid, geloof, vriendschap, liefde…? Kies maar.

Lees verder >>>

 

Maandag 11 oktober: H. Johannes XXIII

Johannes XXIII zou een tussenpaus zijn, zo dacht men toen hij in 1958 op 77-jarig leeftijd tot paus werd gekozen. Maar met zijn initiatief voor het Tweede Vaticaan Concilie zette hij een belangrijke vernieuwende stap in de geschiedenis van de Kerk, die tot op de dag van vandaag merkbaar is.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 12 oktober: Herlindis en Relindis van Aldeneik

Vandaag smokkelen we een beetje, want Herlindis en Relindis staat niet op de officiële Nederlandse liturgische kalender. Maar omdat ze uit Maaseik komen, mogen we ze toch tot onze eigen Limburgse heiligen rekenen. Ze waren van Frankische adel en bouwden in de achtste eeuw op het familiedomein aan de Maas eigenhandig een zusterklooster. Herlindis werd de eerste abdis. De heilige Willibrord bezocht het klooster regelmatig en ook Bonifatius was er te gast. De twee heilige zussen zijn begraven in de Catharinakerk in Maaseik.

Lees verder >>>

 

Donderdag 14 oktober: H. Callistus I

Callixtus of Callistus behoort tot de eerste pausen. Hij was een vrijgelaten slaaf en werkte als diaken bij de naar hem genoemde Callixtuscatacombe in Rome. In 217 werd hij bisschop van Rome en paus. Hij zorgde voor nogal wat opspraak in de kerk, omdat hij volgens sommigen niet recht genoeg in de leer was en te veel barmhartigheid toonde. Hij overleed in 222 bij een aanslag waarbij hij door een heidense bende in de rivier de Tiber werd gegooid.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 15 oktober:  H. Teresia van Avila

Na de ‘kleine Theresia van Lisieux’ valt deze maand ook het feest van de ‘grote’ Teresia: die van Avila. Zij leefde in de 16e eeuw en trad toe tot de orde van de karmelietessen. Na een visioen van het lijden van Christus besloot ze haar leven nog meer in dienst van Hem te stellen. Dat leidde uiteindelijk tot een hervorming van de karmelorde. Ze stichtte meer dan 30 nieuwe kloosters. Ook schreef ze diverse boeken, die voor de theologie zo belangrijk zijn dat zij als eerste vrouw werd uitgeroepen tot kerkleraar.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 16 oktober: H. Gerardus Majella en H. Margareta Maria Alacoque

De liturgische kalender geeft vandaag de heilige Margareta Maria Alacoque aan, de grote beijveraar van de H.-Hartverering. Maar in Limburg staan we op deze dag ook stil bij de heilige Gerardus Majella. De heilige redemptorist uit Zuid-Italië werd namelijk in onze regio ongelofelijk populair, nadat in Wittem een bedevaartoord aan hem werd gewijd. Gerardus leefde in de 18e eeuw. Na diverse omzwervingen werd hij lekenbroeder bij de redemptoristen. Hij leidde een eenvoudig en vroom leven en werd door veel mensen bij leven al als een heilige gezien.

Lees verder >>>

 

Illustratie: granieten timpaan van Dom van der Mey met afbeelding van St.-Callistus boven de ingang van de Callistuskerk in Neerbeek.
Foto: Kerkgebouwen in Limburg